SK

Kysnuté buchty

4. července 2017
Kysnuté buchty

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • ¼ l mlieka
  • 40 g čerstvého droždia
  • 60 g cukru
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • štipka soli

Postup

V troške vlažného mlieka rozmiešajte droždie s lyžičkou cukru na hustú kašu. Na teplom mieste nechajte asi 10 minút, kým nevzíde kvások.

Do veľkej misy preosejte múku, pridajte všetok cukor a štipku soli. Do zmesi urobte jamku a do nej rozklepnite vajcia, nalejte zvyšné mlieko a kvások. Všetko premiešajte. Nakoniec pridajte rozpustené, ale vychladnuté maslo. Cesto poriadne prepracujte, prikryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 1 – 2 hodiny. Za ten čas cesto asi 2× premiešajte.

Medzitým si pripravte náplne.

Na lekvárovú náplň zmiešajte 250 g lekváru so štipkou škorice a pár kvapkami rumu alebo iného (napríklad višňového) likéru. Oslaďte podľa chuti.

Na tvarohovú plnku zmiešajte 400 g tvarohu s pár lyžicami rumu, dvoma žĺtkami, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Vmiešajte hrozienka a v prípade potreby pridajte cukor alebo citrónovú šťavu.

Z vykysnutého cesta vytvarujte valček a pokrájajte ho na rovnaké plátky. Plátky vytvarujte prstami do tenkých placiek a na každú dajte čo najviac náplne. Zabaľte do uzlíčka a konce zatočte. Položte zatočeným koncom na masťou vymastený pekáčik. Každú buchtu ešte zo všetkých strán potrite rozpustenou masťou alebo maslom. Náplne striedajte, a až spotrebujete všetky ingrediencie, pečte v rúre rozpálenej na 170°C dozlatista.

Ešte teplé buchty potierajte roztopeným maslom s rumom. Nechajte vychladnúť a pocukrujte.

Zdieľať
Poslať
Uložiť
Tlačiť

Vyskúšajte tiež

Odoslať recept e-mailom

Ste s receptom spokojný? Podeľte sa oň s priateľmi zaslaním receptu na ich e-mail.