SK

Žitno pšeničný chlieb

9. července 2017
Žitno pšeničný chlieb

Ingrediencie

  • 800 g žitnej múky chlebovej
  • 200 g pšeničnej múky chlebovej
  • 5 g rasce
  • 25 g soli
  • 25 g droždia
  • 30 ml octu
  • 800 ml vlažnej vody
  • žitná múka na vysypanie foriem

Postup

Do misy nalejeme vodu a pridáme ostatné suroviny. Premiešame vareškou alebo pomocou robota a dohladka vypracované cesto necháme v mise zrieť 30 minút.

Po vyzrení rozdelíme cesto na diely podľa veľkosti foriem. Cesto bude lepivé. Diely sformujeme rukami na vále pomúčenom žitnou múkou do tvaru valčeka. Forma má byť zhruba z polovice plná.

Cesto necháme vo formách kysnúť asi 30 minút. Potom chleby vo formách vložíme do zaparenej rúry vyhriatej na 250 stupňov (domácu rúru zaparíme tak, že na steny rozpálenej trúby nastriekame vodu).

Po troch minútach rúru vyvetráme, aby unikla prebytočná para, znížime teplotu na 180°C a pečieme 35-40 min podľa veľkosti formy, aby korka získala tmavohnedú farbu.

Po vybraní z rúry chlebíky opatrne vyklopíme z foriem a necháme vychladnúť.

Zdieľať
Poslať
Uložiť
Tlačiť

Vyskúšajte tiež

Odoslať recept e-mailom

Ste s receptom spokojný? Podeľte sa oň s priateľmi zaslaním receptu na ich e-mail.