SK

Základný recept na trené cesto

Trené cesto je jedným z najobľúbenejších ciest. Je veľmi nenáročné na požadované suroviny a jednoduché na prípravu i samotné pečenie.

 

Najviac sa využíva na tortové korpusy, bábovky, perníky, makovníky, bublaniny a ďalšie podobné múčniky.

Existuje mnoho receptúr, ktoré sa od seba líšia predovšetkým v surovinách, samotná príprava je však v podstate pri všetkých druhoch treného cesta rovnaká.

Aby sa vám cesto podarilo, je potrebné dodržiavať nielen množstvo surovín, ale aj postup, odporúčanú teplotu a čas. A ako pri každom pečení, aj tu záleží na kvalite použitých surovín.   

 

Kým začnete

  • Na všetky trené a šľahané piškótové múčniky sa výborne hodí naša múka Babičkina voľba tortová. Extra svetlá múka dodá cestu hladkosť. Piškóta bude po upečení jemne pórovitá a vláčna. Odporúčame ju použiť namiesto bežnej hladkej alebo polohrubej múky vo vašich receptoch na piškótové múčniky.
  • Všetky ingrediencie by počas spracovania mali mať izbovú teplotu. Lepšie sa tak spoja a vytvoria krémovú homogénnu hmotu. Pokiaľ ste zabudli vybrať ingrediencie včas, stačí umyť vajcia v teplej vode, maslo nakrájať na menšie kúsky a krátko ohriať v mikrovlnke (ale pozor, nesmie sa rozpustiť).
  • Pokiaľ chcete mať múčnik obzvlášť nadýchaný, potom rozotrite najprv žĺtky s cukrom a potom maslo. Z vaječných bielkov vyšľahajte tuhý sneh a jemne ho ako poslednú surovinu zapracujte do cesta, ktoré tak získa kyprosť.
  • Základný recept môžete meniť pridaním ďalších prísad, ako sú orechy, mandle, hrozienka, kandizované ovocie alebo čokoláda. Pridať môžete aj kvapku alkoholu (napr. rum).
  • Cesto pečieme v predhriatej rúre a kontrolujeme pomocou špajle. Keď zostane drievko po vytiahnutí suché a čisté, je múčnik hotový. V opačnom prípade ho nechajte ešte niekoľko minút piecť.

 

Základné trené cesto

Ingrediencie:

  • 200 g cukru krupice
  • 2 celé vajcia (veľkosť M)
  • 200 g hladkej múky Babičkina voľba tortová
  • 100 ml oleja
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 1 prášok do pečiva
  • 1 vanilkový cukor
  • kakao na tmavú časť bábovky

 

Postup

V mise vyšľahajte vajíčka s oboma cukrami. Pridajte olej, biely jogurt, zamiešajte. Pridajte hladkú múku s práškom do pečiva a vymiešajte cesto.

Vymažte formu maslom a vysypte hrubou múkou. Do formy nalejte časť cesta. Do zvyšného cesta primiešajte kakao a následne vlejte do formy.

Pečte v predhriatej rúre cca 40 minút pri 180°C – pamätajte, že každá rúra pečie trochu inak, preto prepečenosť kontrolujte špajdľou.

 

Tipy

Naše základné cesto môžete vyskúšať aj na veľkonočného barančeka.