SK

Kysnuté cesto – pustite sa do toho

Mnohí majú pred kysnutým cestom obrovský rešpekt, považuje sa totiž za jedno vôbec z najťažších. Je náladové a často si tak nemôžete byť istí výsledkom. Vďaka našim tipom ho však hravo zvládnete.

 

Skôr ako začnete

  • Základom je múka. V množstve receptov nájdete múku polohrubú. Hladká je však vhodnejšia. S múkou Babičkina voľba na kysnuté cestá, ktorá obsahuje dostatok lepku, sa môžete do pečenia pustiť bez obáv.
  • Krok číslo dva je zvoliť si správne droždie – musí byť hlavne čerstvé a v dostatočnom množstve (ako ste mohli zistiť v našom predchádzajúcom článku).
  • Kým začnete, zatvorte okná alebo dvere. Ideálna teplota pre kysnuté cesto je tá izbová (cca 21 stupňov Celzia).
  • Vyberte si kvalitné ingrediencie a včas ich vyberte z chladničky, musia mať tiež izbovú teplotu. Takže žiadne vajcia vytiahnuté z chladničky na poslednú chvíľu.
  • Venujte cestu čas. Aby sa kvasinky prebrali a začali pracovať, ako majú, potrebujú na to vzduch, vlhkosť, teplo a živiny, a to si vyžaduje čas.

 

Základné kysnuté cesto

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba na kysnuté cesto
  • ¼ l mlieka
  • 40 g droždia
  • 60 g cukru
  • štipka soli
  • 2 vajcia
  • 50 g masla

 

Postup

Ako založiť kvások

Obzvlášť s použitím kocky droždia je dobré sa presvedčiť, že je naozaj čerstvé a že kvasinky zaistia kysnutie. V zamiesenom ceste už môže byť neskoro.

Kvások založíte tak, že do trošky vlažného mlieka rozdrobíte droždie, pridáte lyžičku cukru a rozmiešate v hustú kašu (môžete pridať aj lyžicu múky). Na teplom mieste nechajte kvások vzísť – bude to trvať asi tak 10 minút.

Ako na cesto
Kým kvások vzíde, zmiešajte v mise múku s cukrom a štipkou soli. Dajte pozor na soľ, zabíja kvasinky, a preto nesmie prísť do priameho kontaktu s kváskom, inak cesto nenakysne.

V pripravenej zmesi urobte jamku, do nej rozklepnite vajcia, pridajte pripravený kvások a vlažné mlieko. Krátko prepracujte.

Až potom primiešajte rozpustené maslo. Tým, že ho pridáte až na koniec, nevsiakne do múky a cesto potom bude lepšie kysnúť. Maslo musí byť vlažné, aby nespálilo všetky kvasinky.

Cesto zakryte utierkou, uložte na teplé miesto a nechajte kysnúť.

Kvasením sa v ceste vytvára veľa malých pórov a cesto kysne a nadobúda na objeme. Pod hodine – dvoch nadobudne na objeme až dvojnásobne.