SK

Špaldové pletenky

27. ledna 2018

Postup

Do misky robota odvážte múku, droždie a soľ. Premiešajte a pridajte vodu a mäkké maslo. Vložte do robota miesaciu metlu a nechajte cesto miesiť asi 10-12 minút, kým nevznikne pružné cesto konzistenciou podobné modelíne.Cesto prikryte fóliou alebo vekom a nechajte kysnúť asi 45 minút, kým sa zdvojnásobí.

Na klasickú veľkosť žemlí rozdeľte cesto po 60g kúskoch, z každého vyvaľkajte prameň a toho upleťte pletenku. Pletenky dajte na plech vyložený papierom na pečenie, prikryte a nechajte kysnúť asi 30 minút. Musia viditeľne zväčšiť objem.

Rúru predohrejte na 230 °C. Pletenky postriekajte vodou, posýpte makom a nechajte piecť cca 10 minút do zlatavej farby. Dobu pečenia prisposobte vlastnej rúre, je lepšie zvýšiť teplotu a piecť zprudka, než pletenky sušiť.

Upečené žemličky nechajte aspoň trocha vychladnúť. Najlepšie sú čerstvé, v mikroténovom sáčku vydržia aj do druhého dňa.

Zdieľať
Poslať
Uložiť
Tlačiť

Vyskúšajte tiež

Odoslať recept e-mailom

Ste s receptom spokojný? Podeľte sa oň s priateľmi zaslaním receptu na ich e-mail.