SK

Špaldová múka

História

Pestuje sa už tisíc rokov, ale zo slovenského jedálnička skoro vymizla. Teraz sa do neho špalda s veľkou slávou vracia, a to hlavne v podobe špaldovej múky. Babičkina voľba ju po novom ponúka v dvoch variantoch - hladkom a celozrnnom.
Špaldová múka je a nie je novinka. Špalda je vlastne staročeský názov pre prastarú odrodu pšenice, ktorej korene siahajú Ďaleko do európskej histórie. Náročné podmienky pre jej pestovanie a nízka výnosnosť však spôsobili, že spolu s rozvíjajúcim sa priemyslom bola postupne nahradená ekonomicky výhodnejšou pšenicou ozimnou a na čas tak upadla do zabudnutia.

Recepty zo špaldovej múky
Špaldová

Múka Špaldová Hladká

Špalda (Tricitum spelt) je prastarý druh pšenice.

Múku môžete použiť namiesto bežnej pšeničnej múky v mnohých receptoch na pečenie vašich obľúbených múčnikov.
TIP: Múku môžete zmiešať s pšeničnou hladkou alebo špaldovou celozrnnou múkou v rôznom pomere podľa vašej chuti a získate tak rôzne varianty ciest.

Hodí sa pre každodenné pečenie domáceho sladkého i slaného pečiva, ktoré získava jemne orieškovú chuť a arómu. Výrobky budú trošku tmavšie a menej nadýchané než z pšeničnej hladkej múky.
TIP: Hladkú špaldovú múku je možné použiť aj na kysnuté cesto.

Výživové údaje v 100 g výrobku

Energia
1 474 kJ/348 kcal
Tuky
1,3 g
z toho nasýtené mastné kyseliny
0,3 g
Sacharidy
67 g
z toho cukry
0,9 g
Bielkoviny
15 g
Soľ
0 g
Špaldová Celozrnná

Múka Špaldová Celozrnná Jemne mletá

Špalda (Tricitum spelt) je prastarý druh pšenice.

Špaldová celozrnná múka obsahuje všetky cenné zložky z celého špaldového zrna (z obalu, endospermu a klíčku).

Múku môžete použiť v mnohých receptoch na pečenie vašich obľúbených múčnikov.
TIP: Ak s pečením zo špaldovej múky celozrnnej začínate, odporúčame použiť 1 diel tejto múky zmiešaný s 2 dielmi hladkej pšeničnej alebo špaldovej múky. Podiel celozrnnej múky v ceste môžete meniť podľa vašej chuti a získate tak rôzne varianty ciest.

Hodí sa pre každodenné pečenie domáceho sladkého i slaného pečiva namiesto pšeničnej celozrnnej múky. Pečivo získa jemne orieškovú chuť a arómu.
TIP: Výrobky z celozrnnej múky sú o niečo tmavšie, hustejšie a majú menší objem než výrobky z hladkých múk.

Výživové údaje v 100 g výrobku

Energia
1 469 kJ/347 kcal
Tuky
2,1 g
z toho nasýtené mastné kyseliny
0,4 g
Sacharidy
63 g
z toho cukry
2,4 g
Bielkoviny
15 g
Soľ
0 g
Kde kúpiť Tabuľka použitia

Recepty