SK

Typy cukru a ako ich využiť v kuchyni

Základom každého cesta je správne vybraná múka. A pokiaľ ide o pečenie, cukor je jednou z najdôležitejších ingrediencií, ktoré používame.

 

Väčšina z nás si pod pojmom cukor automaticky vybaví drobné biele kryštáliky. Len čo však pečiete viac, začnete spoznávať ďalšie druhy cukru a na čo sa hodia.

 

Biely kryštálový cukor

Biely repný cukor je tým najbežnejším typom cukru, ktorý v kuchyni nájdete. Svoju bielu farbu získava počas procesu rafinácie a do kuchyne sa hodí vďaka tomu, že je chuťovo neutrálny. Jeho výhodou je tiež to, že sa jednotlivé kryštáliky nespájajú do hrudiek, takže sa krásne odmeriava, sype do jedla a rozpúšťa v koktailoch. Do pečenia využijete predovšetkým cukor kryštálový a krupicový, ktoré sa líšia veľkosťou kryštálikov. Oba sa však hodia do trených a piškótových ciest, koláčov alebo napríklad na výrobu slaného karamelu. Vďaka cukru sa tuk do cesta krásne zapracuje a môžete tak vymiešať hladké nadýchané cesto. Svoju úlohu má však aj pri kysnutých cestách, kde pomáha vzniku kvásku, aby cesto krásne nakyslo a bolo nadýchané.

 

Práškový cukor

Je to cukor kryštálový, ktorý bol veľmi jemne rozomletý a zmiešaný s kukuričnou múčkou, aby nezhrubol. Vďaka svojej jemnej štruktúre je v kuchyni prakticky nenahraditeľný. Najčastejšie ho používame na zdobenie a vylepšenie výsledného dojmu nášho pečiva, na pocukrovanie báboviek, na šišky, koláčiky, do niektorých druhov sušienok a krémov. Výborne sa hodí na cukrové polevy, ale najviac ho využijeme práve v období Vianoc na cukrovinky a ich zdobenie.

 

Hnedý repný cukor

Hnedý cukor môže nadobúdať rôzne farby, od svetlejšej hnedej až po tú tmavú. Odtieň je daný množstvom melasy, ktorá bola do cukru pridaná. Hnedý cukor vyhľadávame predovšetkým pre jeho jemne sladkastú karamelovú príchuť. Ten svetlejší sa často využíva práve na pečenie a do omáčok, ten najtmavší, s vysokým obsahom melasy, sa hodí napr. do perníkov.

 

Trstinový cukor

Pravý trstinový cukor je typický svojou zlatistou farbou, vyrába sa z cukrovej trstiny a dovážame ho z tropických oblastí. Na rozdiel od hnedého repného cukru je melasa jeho prirodzenou súčasťou a je vďaka tomu bohatý na minerály a vitamíny v nej sa nachádzajúce. V kuchyni sa využíva podobne ako cukor repný, ale vďaka výraznejšej chuti sa výborne hodí do orientálnych pokrmov, do ovocných šalátov a výraznejších dezertov. Napr. trstinový cukor Demerara sa hodí do miešaných nápojov, cukor turbinado patrí medzi tie svetlejšie a používa sa na sladenie kávy alebo čaju. Najtmavším variantom je tzv. Muscovado, ktorý patrí k tým veľmi tmavým, nie je taký sypký a kryštáliky sú väčšie ako pri bežnom cukre. Používa sa hlavne do dezertov s bohatou chuťou, napr. do perníkov, kávových dezertov a na dochutenie orientálnych pokrmov.

 

Tipy

  • Na tradičné záviny, perníky a sušienky sa výborne hodí aj kokosový cukor.
  • Namiesto cukru môžete dosládzať medom, vďaka ktorému je cesto krehkejšie a má svoju špecifickú medovú chuť.
  • Z bieleho alebo trstinového cukru môžete tiež vyrobiť tradičný vanilkový cukor, typický svojou nezameniteľnou chuťou a vôňou. Ako na to, vám poradí Smoothcooking vo svojom recepte
  • Cukor skladujte v suchej čistej nádobe, ideálne vzduchotesnej, aby kontaktom s vlhkosťou netvrdla.