SK

Kysnutý veniec s makom a slivkovým lekvárom

27. ledna 2018
Kysnutý veniec s makom a slivkovým lekvárom

Ingrediencie

Na cesto:

  • 500 g špaldovej múky
  • 200 g hladkej múky na kysnuté cesto
  • 250 ml mlieka
  • 80 ml rumu
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 žĺtky + 1 vajce na potretie
  • 60 g cukru
  • 10 g sušeného droždia
  • štipka soli

 

Na náplň:

  • 140 ml mlieka
  • 120 g maku
  • 30 ml rumu
  • 2  vrchovatej lyžice slivkového lekváru + ďalší lekvár na potretie
  • 2 lyžice cukru

Postup

Do misy nasypte múku a premiešajte ju s cukrom a soľou. Prilejte mlieko, rum, maslo a pridajte žĺtky a droždie. Vypracujte pružné cesto pomocou robotu, alebo ručným miesením. Cesto vložte do čistej nádoby, prekryte potravinovou fóliou a nechajte na teplom mieste kysnúť asi 1,5 hodiny.

 

Počas kysnutia si pripravte náplň. Do kastróliku nalejte mlieko, pridajte mak a 2 lyžice slivkového lekváru. Za stáleho miešania nechajte zvrieť makovú zmes na poriadne hustú kašu. Tú odstavte a rozrieďte rumom. Nechajte vychladnúť. 

 

Vykysnuté cesto rozdeľte na dve časti. Každú časť vyváľajte na veľmi tenkú placku a tu potrite slivkovým lekvárom. Na lekvár navrstvite makovú zmes a všetko poprášte cukrom. Každú placku zarolujte ako závin a preneste na plech, aby sa vám neskôr lepšie pracovalo. Závin pozdĺžne rozkrojte a oba pramene zmotajte ako jednoduchý„vrkoč“, rezom nahor. To isté urobte s druhým závinom. Na záver oba „vrkoče“ zmotajte rovnakým spôsobom dohromady a spojte ich do tvaru venca. Veniec potrite rozšľahaným vajcom a pečte na 175 °C asi 30 minút.

Zdieľať
Poslať
Uložiť
Tlačiť

Vyskúšajte tiež

Odoslať recept e-mailom

Ste s receptom spokojný? Podeľte sa oň s priateľmi zaslaním receptu na ich e-mail.