SK

Škoricový pletenec

27. září 2018
Škoricový pletenec

Ingrediencie

  •       400 g hladkej múky
  •       ½ vrecúška sušeného droždia
  •       40 g cukru
  •       1 vanilkový cukor
  •       Štipka soli
  •       1 vajce
  •       200 ml mlieka
  •       50 g masla
  •       Na náplň: 30 g masla, 2 lyžice škorice, 5 lyžíc cukru
  •       Na potretie a posypanie: 1 vajce, cukor

 

Postup

Do misy nasypte múku, do stredu urobte jamku a do nej vysypte droždie a cukor. Všetko zalejte vlažným mliekom a nechajte 10 minút odstáť.

Pridajte vanilkový cukor, soľ, vajce a rozpustené maslo.

Vypracujte hladké cesto, vložte ho do čistej misy a zakryté utierkou nechajte hodinu kysnúť na teplom mieste.

V kastróliku rozpusťte maslo, ktoré neskôr použijete na náplň.

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na čo najtenšiu placku obdĺžnikového tvaru.

Celé cesto potrite rozpusteným maslom a rovnomerne posypte škoricou a cukrom.

Cesto zviňte aj s náplňou do „rúrky“ a potom ho priečne rozkrojte na dve rovnako veľké časti.

Každú časť cesta (najlepšie radielkom) pozdĺžne rozkrojte a dva pramene potom spleťte do pletenca.

Oba pletence položte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte 20 minút v teple kysnúť.

Vykysnuté pletence potrite rozšľahaným vajcom a posypte cukrom.

Pečte na 180 °C asi 20 minút.

Zdieľať
Poslať
Uložiť
Tlačiť

Vyskúšajte tiež

Odoslať recept e-mailom

Ste s receptom spokojný? Podeľte sa oň s priateľmi zaslaním receptu na ich e-mail.