nohí majú pred kysnutým cestom obrovský rešpekt, považuje sa totiž za jedno vôbec z najťažších. Je náladové a často si tak nemôžete byť istí výsledkom. Vďaka našim tipom ho však hravo zvládnete.
Obzvlášť s použitím kocky droždia je dobré sa presvedčiť, že je naozaj čerstvé a že kvasinky zaistia kysnutie. V zamiesenom ceste už môže byť neskoro.
Kvások založíte tak, že do trošky vlažného mlieka rozdrobíte droždie, pridáte lyžičku cukru a rozmiešate v hustú kašu (môžete pridať aj lyžicu múky). Na teplom mieste nechajte kvások vzísť – bude to trvať asi tak 10 minút.
Kým kvások vzíde, zmiešajte v mise múku s cukrom a štipkou soli. Dajte pozor na soľ, zabíja kvasinky, a preto nesmie prísť do priameho kontaktu s kváskom, inak cesto nenakysne.
V pripravenej zmesi urobte jamku, do nej rozklepnite vajcia, pridajte pripravený kvások a vlažné mlieko. Krátko prepracujte.
Až potom primiešajte rozpustené maslo. Tým, že ho pridáte až na koniec, nevsiakne do múky a cesto potom bude lepšie kysnúť. Maslo musí byť vlažné, aby nespálilo všetky kvasinky.
Cesto zakryte utierkou, uložte na teplé miesto a nechajte kysnúť.
Kvasením sa v ceste vytvára veľa malých pórov a cesto kysne a nadobúda na objeme. Pod hodine – dvoch nadobudne na objeme až dvojnásobne.
Trené cesto je jedným z najobľúbenejších ciest. Je veľmi nenáročné na požadované suroviny a jednoduché na prípravu i samotné pečenie.
Vybrať tú pravú múku je niekedy oriešok. Preto prinášame prehľad základných druhov ciest a múk, ktoré sa do nich hodia.
Závin patrí medzi tradičné dezerty. Cesto môžete naplniť ako sladkou (strúhanými jablkami, tvarohom, makom orechy), tak i slanou náplňou (šunka, syr).
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.