Základné cesto na taliansku pizzu z rúry

INGREDIENCIE

na 3 pizze

  • 250 ml vlažnej vody
  • 15 g čerstvého droždia
  • 5 g cukru
  • 15 g soli
  • 20 g olivového oleja
  • 500 g hladkej múky
  • krupica alebo hrubá múka na podsypanie

 

POSTUP

Najprv si pripravte kvások. V miske, veľkom hrnčeku alebo aj v odmernom valci si odmerajte vlažnú vodu a nadrobte droždie. Pridajte cukor a olivový olej. Prešľahajte metličkou.

Do misy na hnetenie (najlepšie spracujete cesto v robote) odmerajte vysokolepkovú múku na prípravu pizze. Na dno misy dávajte vždy múku a až do nej vlejte kvások. Naopak by sa cesto zle spracovávalo a mohlo by sa lepiť na steny robota.

Vlejte kvások, osoľte a začnite spracovávať cesto na nízkom stupni s hákom na hnetenie. Postupne zvyšujte rýchlosť podľa toho, ako sa bude cesto nabaľovať. Samotné spracovanie môže podľa robota trvať aj 15 minút. Ale doprajte cestu čas, na dôkladnom premiešaní veľmi záleží.

Vo chvíli, keď vznikne jednotné cesto, vyberte ho a pre kontrolu prehneťte rukou. Cieľom je pružné cesto, bez rozlíšenia základných surovín v ňom. Také cesto rozdeľte na tri rovnako veľké bochníky – môžete si pomôcť kuchynskou váhou. Pod utierkou ich nechajte hodinu na teplom mieste kysnúť.

Všeobecne najlepšiu pizzu v domácich podmienkach vyrobíte z deň odležaného cesta. To je daný fakt, to však neznamená, že tá, ktorú upečiete ihneď, dobrá nebude. Ak máte trpezlivosť, vložte bochníky do fólie alebo do väčšej škatuľky a nechajte odpočívať v chladničke do druhého dňa. Nasledujúci deň vyberte cesto z chladničky hodinu pred tým, než budete chcieť pizzu upiecť.

Na vytiahnutie pizze použite ideálne silikónovú podložku. Podsypte opäť pizza múkou. Cesto je krásne elastické a malo by sa dať naozaj dobre spracovať. Pokiaľ ste už skúsenejší domáci pizziar, iste poznáte pojem bochníkovanie. Ak nie, nič sa nedeje.

Bochník stlačte dlaňou a prstami vyťahujte kruh. Z jedného bochníka môžete vytvoriť pizzu štandardného priemeru 32 cm. To však zvládne len naozaj skúsený pizziar a cesto je potom veľmi tenké. Ťahajte cesto, kým sa bude dať; keď zostanú hrubšie okraje, to nič.

Základným druhom pizze je Margherita. Na tú potrebujete len paradajkové sugo (sparené roztlačené paradajky a sušené oregano, soľ), natrhanú kvalitnú mozzarellu a čerstvé lístky bazalky – tú dávajte až po upečení. Pizzu pečte na maximum svojej rúry, 270 – 290 stupňov.

Rúru rozpáľte, takisto v nej predhrejte plech alebo kameň, na ktorom budete piecť. Na kameni pečte priamo, na plech vložte papier na pečenie a pečte 7 – 10 minút. Prvýkrát je lepšie sa od rúry nevzďaľovať, predsa len každá rúra pečie inak a je potrebné vychytať správne časy. A potom si už len užívajte pocit domácej talianskej pizze.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku