Základný recept na krehké pečivo
Vybrať tú pravú múku je niekedy oriešok. Preto prinášame prehľad základných druhov ciest a múk, ktoré sa do nich hodia.
Ako prvý predstavíme recept na krehké pečivo, pod ktoré spadajú rôzne ovocné koláče, slané Quiche alebo vianočné pečivo a drobné sušienky.
Ingrediencie
- 250 g múky Babičkina voľba na krehké pečivo
- 125 g práškového cukru
- 1 štipka soli
- 125 g zmäknutého masla
- 1 vajce
Postup
Múku nasypte do misy, do stredu urobte jamku, nasypte cukor, soľ, pridajte maslo a vajcia. Zmes vypracujte na hladké cesto, zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte odležať aspoň 30 minút v chladničke.
Potom krátko premieste a vyvaľkajte na pomúčenej doske. Pripravte si formu na koláč, vymažte maslom a vložte do nej vyvaľkané cesto. Prepichnite niekoľkokrát vidličkou a pečte v rúre predhriatej na 160°C 10 – 15 minút. Potom ihneď vyberte z rúry a nechajte vo forme vychladnúť.
Počas pečenia si pripravte náplň, ktorú následne nalejete do formy a necháte zapiecť ďalších 30 minút (podľa postupu pre danú náplň).
Množstvo cesta sa hodí pre formu s priemerom 26 cm na ovocný alebo tvarohový koláč.
Špeciálne tipy
- Cesto na krehké pečivo potrebuje nižšie teploty, inak príliš mäkne a začína sa príliš lepiť. To znamená, že lepšie sa vám bude pracovať, ak ingrediencie, pracovná plocha a dokonca aj ruky budú chladnejšie.
- Pracujte rýchlo a efektívne.
- Ak cesto príliš zmäkne, vráťte ho na chvíľu do chladničky.
- Pokiaľ chcete docieliť, aby bolo cesto čo najkrehkejšie, namiesto celého vajca vmiešajte spolu s ostatnými surovinami do cesta len žĺtok.
- Krehké koláče sa dajú pripraviť dvoma spôsobmi. Prvý z nich sme uviedli vyššie. Druhý spôsob sa používa na nepečené náplne. Najprv sa upečie celý korpus dozlatista a až po vychladnutí sa potrie čokoládovým krémom, tvarohom so želatínou a pridá sa ovocie alebo iná náplň, ktorá sa ďalej už nepečie.