Závin patrí medzi tradičné dezerty. Cesto môžete naplniť ako sladkou (strúhanými jablkami, tvarohom, makom orechy), tak i slanou náplňou (šunka, syr).

Každá gazdinka má svoj vlastný obľúbený recept, ale vďaka hladkej múke na krehké pečivo ho môžete urobiť ešte o niečo chrumkavejšie.

Ingrediencie

  • 250 g hladkej múky Babičkina voľba/ hladkej múky Babičkina voľba na krehké pečivo
  • štipka soli
  • 50 g rozpusteného masla
  • 1 vajce
  • 9 lyžíc vlažnej vody
  • maslo alebo vajce na potretie

Postup

Jednotlivé ingrediencie zmiešajte v mise a spracujte na vláčne cesto. Ak je príliš tuhé, pridajte vodu, ak príliš riedke, pridajte múku. Vytvorte bochník a nechajte odpočinúť asi 30 minút. Vďaka tomu zaistíte, že cesto nepopraská.

Pripravte si dosku s múkou a cesto vyvaľkajte natenko.

Vyvaľkané cesto preneste na široký pruh látky (ideálne väčšia utierka), ktorým si môžete pomôcť pri zavinovaní bez toho, aby sa vám lepilo. Cesto by malo byť také tenké, že cezeň vidíte vzor utierky. Po stranách cesto zložte tak, aby náplň nevytekala. Predhrejte rúru na 175°C a pečte 35 – 40 minút.

Špeciálne tipy

  • Čím tenšie cesto vyvaľkáte, tým chrumkavejšie je výsledné pečivo.
  • Ak robíte  závin s ovocnou náplňou, napr. jablkami, prisypte do náplne trošku strúhanky alebo kokosu, aby sa cesto na spodku závinu nerozmočilo.
  • Pred pečením závinu ho potrite rozšľahaným vajcom alebo maslom. Vďaka tomu bude mať krásnu zlatú farbu a zabránite prílišnému vysychaniu.
Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku