Sendvič na zahriatie

550 Sendvič na zahriatie

Ingrediencie

Ingrediencie na trhané bravčové

1,5 kg bravčovej krkovičky

5 polievkových lyžíc soli

5 polievkových lyžíc kryštálového cukru

Ingrediencie na dochutenie

kyslé uhorky alebo pickles

marhuľová horčica (podiel marhuľovej marmelády asi 1 : 5)

americká alebo britská steak sauce (A1, HP, Heinz)

výpek z mäsa

Ingrediencie na briošky – kvások

65 g hladkej múky

6 g instantných kvasníc na pečenie

115 g plnotučného mlieka

Ingrediencie na briošky – cesto

pripravený kvások

3 veľké vajcia (alebo 4, 190 g)

300 g hladkej pšeničnej múky

120 g polohrubej pšeničnej múky (môžete nahradiť hladkou)

115 g masla (pri izbovej teplote)

30 g cukru (kryštál)

9 g soli

1 rozšľahané vajce na potretie

sezam alebo mak na posyp

Použitá múka

BIO alternativa

Postup

Postup na trhané bravčové

Zmiešajte soľ a cukor. Celý kus bravčovej krkovičky vložte do pekáčika a zo všetkých strán ho veľkoryso posypte zmesou soli a cukru. Zakryte potravinovou fóliou a dajte do chladničky aspoň na šesť hodín (max. 24 h). V pekáči sa vám po odležaní urobí voda, tak ju zlejte. Rozohrejte rúru na 120 stupňov, pečte mäso 6 hodín a priebežne ho podlievajte výpekom.

Ku koncu pečenia mäso skontrolujte. Malo by sa pekne rozpadávať na vlákna, vnútorná teplota bude okolo 90 stupňov. Mäso po upečení dajte zakryté odpočinúť na pol hodinky a potom ho natrhajte vidličkou na vlákna. Výpek v pekáči zalejte trochou vody (alebo vývaru) a na sporáku rozpusťte všetky prípečky na dne. Je to poklad, na ktorý ešte príde reč! Mäso je do sendvičov najlepšie ihneď po natrhaní. Môžete ho síce spolu so šťavou uschovať dlhšie v chladničke, ale bude mať potom mierne „ohrievanú“ príchuť.

Postup na briošky

Najprv si v mise urobíme „kvások“. Vo veľkej mise zmiešajte múku, kvasnice a primiešajte mlieko, kým sa zmes rovnomerne nepremieša. Zakryte utierkou alebo fóliou a dajte do tepla aspoň na pol hodiny. Kvások vybehne a bude mať v sebe bubliny.

Do hotového kvásku pridajte vajcia a poriadne ich rozmiešajte, kým nebude zmes úplne hladká. V samostatnej mise zmiešajte múku, cukor, soľ a postupne pridajte ku kvásku s vajcami. Všetko spolu miešajte (pôjde to tuhšie), kým nebude cesto rovnomerne prevlhčené. Potom tomu dajte 5 minút pauzu.

Postupne do cesta pridávajte maslo v štyroch menších dávkach. Cesto stačí hniesť vareškou alebo robotom. Je to piplačka — maslu chvíľu trvá, kým sa s cestom spojí. Hneď ako bude hladké, je potrebné ho poriadne hniesť ešte asi desať minút. Rukami musíte na pomúčenej doske (múku nepreháňať!), v robote môžete pokračovať len tak. Hotové cesto je mäkké, ešte vlhké a pritom sa pekne odlepuje od stien nádoby. Pripravte si olejom ľahko vytretú misu a preložte do nej hotové cesto. Zakryte a nechajte kynúť v teple, kým cesto nezdvojnásobí objem.

Potom si cesto vyklopte na dosku a rozdeľte ostrým nožom na 70 g porcie. Cesto prstami napnite, akoby ste si doň chceli zabaliť palec a na jednej strane jeho konce poriadne stlačte (zoštipnite). Šúľaním z neho vyšúľajte krásne guľky bez viditeľných zvarov, ktoré ukladajte na plech (nezabudnite na dostatočné medzery, aspoň 5 cm).

Tam musia zakryté znovu dokysnúť a bude im to trvať asi hodinu. Medzitým máte tak akurát čas na nahriatie rúry na 205 stupňov. V posledných desiatich minútach dokysnutia potrite žemle rozšľahaným vajíčkom a môžete použiť aj posýpku (sezam, mak). Pečte ani nie 15 minút. Stačí tmavozlatý povrch. Zbytočne briošky nevysúšajte!

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.