450 g hladkej múky na kysnuté cestá (varianty: hladká, hladká bio, hladká špaldová)
9 g sušeného pekárskeho droždia
300 ml teplej vody
4 lyžice cukru
2 lyžičky soli
mak, sezam, rasca, hrubozrnná soľ
Do misy robota dajte droždie a zalejte ho tretinou teplej vody, prisypte cukor a nechajte 10 minút odležať. Pridajte polovicu múky a hnetačom na nízke otáčky zapracovávajte. Potom pridajte zvyšok vody a postupne aj zvyšok múky. Cesto nechajte hniesť aspoň päť minút, kým nebude úplne hladké a kompaktné.
Potom ho prikryte fóliou a nechajte kysnúť na dvojnásobok objemu – trvá to asi hodinu. Následne ho rozdeľte na veľkostne podobné bochníčky – malo by vystačiť asi na desať stredne veľkých bagelov. Z každého kúska cesta najprv vytvarujte bochník a potom pomocou varešky urobte otvor. Keď párkrát opatrne na vareške cesto pretočíte, utvoríte ideálny otvor. Nechajte ešte kysnúť pod utierkou asi 10 minút.
Predhrejte rúru na 200 °C. A teraz lúhujte. To znamená, že každý bagel necháte vykúpať vo vriacej vode z každej strany asi minútu. Tým získa ľahko sklený a na povrchu slizký – tak to má byť. Na mriežke ich nechajte odkvapkať.
Nakoniec ich vyskladajte vedľa seba na plech s papierom na pečenie, posypte obľúbenou posýpkou a pečte dozlatista asi 25 minút. Po upečení nechajte vychladnúť na mriežke.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.