Banánový chlieb s orieškovým maslom

Banán
362 Banánový chlieb s orieškovým maslom

Ingrediencie

  • 3 – 4 mäkké banány
  • 2 vajcia z domáceho alebo voľného chovu
  • 50 g orieškového masla
  • 2 PL repkového oleja (podľa toho, aké tekuté maslo máte; niekedy vôbec netreba olej pridávať)
  • 30 g mletých vlašských alebo lieskových orieškov
  • 60 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g hladkej múky (môže byť špaldová)
  • 2 ČL škorice
  • 20 g trstinového cukru (môžete nahradiť medom alebo úplne vynechať, banány sú sladké dosť)

Použitá múka

BIO alternativa

Postup

Dajte bokom jeden banán, pôjde navrch na chlebíček. Zvyšok roztlačte vidličkou a dajte do misy. Vajcia a orechové maslo v mise stierkou najprv zľahka premiešajte. Potom pridajte zvyšné suroviny, teda obe múky, orechovú drvinu, cukor a korenie. Medzitým začnite nahrievať rúru na 170 stupňov.

Cesto zapracujte buď celé stierkou v mise, alebo v robote. Dbajte na to, nech nie je príliš riedke. Chlieb by sa piekol dlho. Veľmi to závisí od zrelosti banánov. Nebojte sa cesto trochu upravovať práve podľa ich stavu – dosypať trochu múkou atď.

Pečte vo forme na chlieb. Pokiaľ máte chlebovú formu príliš dlhú, môžete do nej vložiť pohár obalený papierom na pečenie. Formu tak skrátite a chlieb bude pekne vysoký. Cesto premiestnite do formy a navrch položte rozpolený banán reznou plochou nahor.

Pečte 40 minút. Potom zvýšte teplotu na 190 °C a dopečte zlatistú kôrku (asi 10 – 15 minút). Čas pečenia sa môže líšiť podľa formy a výšky chleba – vždy robte kontrolu špajľou, nech nemáte chlieb nedopečený. Podávajte s kyslou smotanou, jogurtom alebo šľahaným tvarohom. Výborný je aj horúci lekvár. Najchutnejší je chlieb prvé dva dni. Potom je skvelé plátok chleba opiecť v rúre, na grile alebo v hriankovači. Rozvonia sa korenie a získa krásnu chrumkavú kôrku.

Podľa chuti a konzistencie cesta môžete doplniť mletými, sekanými alebo celými orechmi. Pridať možno aj sušené ovocie, čerstvé alebo mrazené. Zladiť podľa obdobia možno aj lekvárom.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.