Dajte bokom jeden banán, pôjde navrch na chlebíček. Zvyšok roztlačte vidličkou a dajte do misy. Vajcia a orechové maslo v mise stierkou najprv zľahka premiešajte. Potom pridajte zvyšné suroviny, teda obe múky, orechovú drvinu, cukor a korenie. Medzitým začnite nahrievať rúru na 170 stupňov.
Cesto zapracujte buď celé stierkou v mise, alebo v robote. Dbajte na to, nech nie je príliš riedke. Chlieb by sa piekol dlho. Veľmi to závisí od zrelosti banánov. Nebojte sa cesto trochu upravovať práve podľa ich stavu – dosypať trochu múkou atď.
Pečte vo forme na chlieb. Pokiaľ máte chlebovú formu príliš dlhú, môžete do nej vložiť pohár obalený papierom na pečenie. Formu tak skrátite a chlieb bude pekne vysoký. Cesto premiestnite do formy a navrch položte rozpolený banán reznou plochou nahor.
Pečte 40 minút. Potom zvýšte teplotu na 190 °C a dopečte zlatistú kôrku (asi 10 – 15 minút). Čas pečenia sa môže líšiť podľa formy a výšky chleba – vždy robte kontrolu špajľou, nech nemáte chlieb nedopečený. Podávajte s kyslou smotanou, jogurtom alebo šľahaným tvarohom. Výborný je aj horúci lekvár. Najchutnejší je chlieb prvé dva dni. Potom je skvelé plátok chleba opiecť v rúre, na grile alebo v hriankovači. Rozvonia sa korenie a získa krásnu chrumkavú kôrku.
Podľa chuti a konzistencie cesta môžete doplniť mletými, sekanými alebo celými orechmi. Pridať možno aj sušené ovocie, čerstvé alebo mrazené. Zladiť podľa obdobia možno aj lekvárom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.