Banánový chlieb s orieškovým maslom

Banán
412 Banánový chlieb s orieškovým maslom

Ingrediencie

  • 3 – 4 mäkké banány
  • 2 vajcia z domáceho alebo voľného chovu
  • 50 g orieškového masla
  • 2 PL repkového oleja (podľa toho, aké tekuté maslo máte; niekedy vôbec netreba olej pridávať)
  • 30 g mletých vlašských alebo lieskových orieškov
  • 60 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g hladkej múky (môže byť špaldová)
  • 2 ČL škorice
  • 20 g trstinového cukru (môžete nahradiť medom alebo úplne vynechať, banány sú sladké dosť)

Použitá múka

BIO alternativa

Postup

Dajte bokom jeden banán, pôjde navrch na chlebíček. Zvyšok roztlačte vidličkou a dajte do misy. Vajcia a orechové maslo v mise stierkou najprv zľahka premiešajte. Potom pridajte zvyšné suroviny, teda obe múky, orechovú drvinu, cukor a korenie. Medzitým začnite nahrievať rúru na 170 stupňov.

Cesto zapracujte buď celé stierkou v mise, alebo v robote. Dbajte na to, nech nie je príliš riedke. Chlieb by sa piekol dlho. Veľmi to závisí od zrelosti banánov. Nebojte sa cesto trochu upravovať práve podľa ich stavu – dosypať trochu múkou atď.

Pečte vo forme na chlieb. Pokiaľ máte chlebovú formu príliš dlhú, môžete do nej vložiť pohár obalený papierom na pečenie. Formu tak skrátite a chlieb bude pekne vysoký. Cesto premiestnite do formy a navrch položte rozpolený banán reznou plochou nahor.

Pečte 40 minút. Potom zvýšte teplotu na 190 °C a dopečte zlatistú kôrku (asi 10 – 15 minút). Čas pečenia sa môže líšiť podľa formy a výšky chleba – vždy robte kontrolu špajľou, nech nemáte chlieb nedopečený. Podávajte s kyslou smotanou, jogurtom alebo šľahaným tvarohom. Výborný je aj horúci lekvár. Najchutnejší je chlieb prvé dva dni. Potom je skvelé plátok chleba opiecť v rúre, na grile alebo v hriankovači. Rozvonia sa korenie a získa krásnu chrumkavú kôrku.

Podľa chuti a konzistencie cesta môžete doplniť mletými, sekanými alebo celými orechmi. Pridať možno aj sušené ovocie, čerstvé alebo mrazené. Zladiť podľa obdobia možno aj lekvárom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.