Celozrnné čedarové tyčinky

Syr
134 Celozrnné čedarové tyčinky

Ingrediencie

(na 1 plech krekrov/asi 4 porcie)

Na cesto:

  • 100 g zrelého syra čedar
  • 100 g masla
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky

 

Na dokončenie:

  • hrubozrnná soľ
  • sezamové semienka/rasca/mak
  • žĺtok na potretie

Postup

Cesto aj tyčinky samotné sú rýchle na prípravu. Preto najprv začnite predhrievať rúru na 180 – 200 °C.

Do stredne veľkej misy nastrúhajte všetok syr. Nasypte naň múku a nastrúhajte maslo, zľahka osoľte – pre niekoho ani netreba, čedar je prirodzene slaný dosť, najlepšie budete vedieť po prvej várke. Pretože tá určite nebude posledná.

Všetky suroviny poriadne premiešajte. Najlepšie rukou a stierkou. Nepoužívajte metlu, všetko by vám zostalo v nej. Zo vzniknutého cesta vyvaľkajte placku približne v tvare obdĺžnika. Pokiaľ sa cesto veľmi lepí a maslo je zmäknuté, môžete ho nechať hodinu odpočinúť v chladničke.

Výška cesta po vyvaľkaní bude asi 5 mm. Každú tyčinku potrite rozšľahaným žĺtkom. Posypte podľa seba hrubozrnnou soľou, makom, sezamom alebo inými semienkami. Pečte okolo 12 minút do chrumkava. Sledujte tyčinky, aby sa nepripaľovali. V prípade potreby v polovice pečenia otočte plech.

Po upečení ich nechajte vychladnúť na mriežke. Podávajte s ľahkým dipom – skvele chutia so zmesou kyslej smotany, cesnaku a byliniek. Hodia sa aj k paštétam, syrovej pikantnej nátierke alebo paradajkovej salse.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku