Celozrnný toustový chlieb z pšenice

201 Celozrnný toustový chlieb z pšenice

Ingrediencie

Na menší chleba/asi 15 plátkov

Celková doba kysnutia 2 hodiny

 

100g celozrnnej žitnej múky Babičkina voľba

100g hladkej špaldovej múky Babičkina voľba

1 vajíčko

30g mäkkého masla + rozpustené na potieranie

1 lyžička cukru

1 lyžička soli

5g (asi ½ vrecúška) pekárenského droždia

200ml plnotučného vlažného mlieka

Postup

Najprv nechajte vyjsť kvások. Do menšej misky rozmiešajte cestíčko z pekárenského droždia, cukru, lyžice špaldovej múky a asi dvoch lyžíc mlieka. Ľahko zašľahajte vidličkou a dajte na teplé miesto. Pokiaľ je leto, stačí postaviť za okno, v zime môžete použiť radiátor. Že kvások vyjde poznáte podľa charakteristických bubliniek na povrchu a zväčšenom objeme cestíčka takmer o trojnásobok.

Vo veľkej miske zatiaľ zmiešajte a poriadne preosejte múku. Pridajte soľ a premiešajte. Vytvorte jamku a vyklepnite do nej vajíčko a na kocky nakrájané mäkké maslo. Prilejte zvyšné vlažné mlieko a kvások. Všetko dôkladne prehneťte najlepšie rukami alebo kvalitným robotom. Cesto musí byť hladné, jednoliate ale keďže ide o chlebové cesto, musí byť pevné, hutné a rozhodne nie tekuté alebo lepivé. Snažte sa nepridávať ďalšiu múku, aby výsledný chlebík ostal nadýchaný.

Spracované cesto  vráťte do misy a nechajte hodinu až hodinu a pol kysnúť pod utierkou. Teraz prejdeme k tvarovaniu chleba. Vyváľajte alebo rukami vytvarujte na doske čo najväčší obdĺžnik. Prehnite ho cez dlhšiu stranu na polovicu a potom zrolujte ako roládu. Zavinutý chlebík vložte do formy. Tu môžete buď vymastiť alebo vyložiť papierom na pečenie. Vo forme bude chleba kysnúť ešte ďalšiu polhodinu. Behom tej doby chlebík krásne vyplní formu a bude rovnomerný. Začnite predhrievať rúru na 230°C.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku