Clafoutis s čerešňami

Čerešně Leto
74 Clafoutis s čerešňami

Ingrediencie

1 koláčová forma

  • 100 g hladkej múky
  • 2 celé vajcia
  • 2 žĺtky
  • 80 g trstinového cukru
  • 1 tobolku vanilky
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 150 ml plnotučného mlieka
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 80 g rozpusteného masla

Na náplň:

  • 500 g vykôstkovaných čerstvých čerešní
  • 30 g trstinového cukru
  • 1 pohárik likéru (odporúčame amaretto či čerešňovicu)

Na ozdobenie:

  • práškový cukor
  • čerstvé čerešne
  • čerstvé lístky medovky

Postup

Vykôstkované čerešne prepláchnite v cedidle a vysypte do hlbšej misy. Premiešajte ich s likérom, cukrom a citrónovou šťavou. Takto nechajte macerovať zhruba 60 minút, aby čerešne všetko vstrebali.

Zhruba po polhodine začnite predhrievať rúru na 180 °C. Pripravte si formu a vymažte ju maslom, posypte tiež asi tretinou cukru.

V mise zmiešajte múku, vajce aj žĺtky, zvyšný cukor, vyškrabané zrniečka vanilky a citrónovú kôru. Premiešajte dohladka, nakoniec pomaly zašľahajte aj mlieko a smotanu, úplne na záver maslo.

Macerované čerešne rozprestrite rovnomerne na dno formy, zalejte cestom a pečte 30 minút, kým okraje nezačnú zlatnúť. Počas pečenia rúru neotvárajte. Servírujte horúce s čerstvým ovocím, medovkou a posypané práškovým cukrom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku