Cmarový chlieb

Chlieb
216 Cmarový chlieb

Ingredience

300 g hladkej múky na kysnuté cesto

200 g ražnej hladkej múky + na vysypanie ošatky

múka na vysypanie ošatky

12 g octu

12 g soli

15 g čerstvého droždia

3 g rasce

450 g cmaru

Použitá múka

Postup

Do misy robota nalejte cmar izbovej teploty, potom pridajte ostatné suroviny. Miešajte nadstavcom „hák“ cca 10 minút. Dohladka vypracované cesto vyklopte na pomúčenú dosku, jemne ho poprášte múkou, prikryte utierkou, aby neobschlo, a nechajte cca 45 minút zrieť (cesto by nemalo zrieť v prievane).

Do rúry vložte 2 plechy – na jednom budete piecť, druhý dajte na dno rúry – ten použijete na vytvorenie pary. Rozohrejte rúru aj s plechmi na 230 °C (ak vaša rúra dovolí, predhrejte ju na 250 °C).

Vyložte si ošatku utierkou, ktorú ste predtým dôkladne pomúčili ražnou múkou.

Z vyzretého cesta vypracujte na mierne pomúčenej doske bochník, ktorý premiestnite hladkou stranou dolu do ošatky vyloženej utierkou a nechajte ďalších cca 50 minút kysnúť (cesto zdvojnásobí objem).

Vyberte z rúry plech, na ktorom budete piecť, a vyklopte naň chlieb. Chlieb narežte a ihneď vložte späť do rozpálenej rúry. Na druhý plech, ktorý máte na dne rúry, nalejte cca 100 ml studenej vody. Okamžite sa vytvorí para. Pozor, para bude horúca. (Vodu lejeme na plech preto, aby sme ochránili domácu rúru pred teplotným šokom, pri naliatí vody priamo na rozpálené dno či steny by mohlo dôjsť k poškodeniu rúry). Ihneď po naliatí vody dvierka rúry zatvorte a nechajte paru urobiť svoju prácu.

Pracujte rýchlo, aby ste si rúru nevyvetrali, ale opatrne, aby ste sa nespálili.

Po 3 minútach pečenia s parou rúru otvorte, zvyšnú paru odvetrajte a vyberte horúci plech, ktorý ste mali na dne rúry. Ten už potrebovať nebudete, nechajte ho na bezpečnom mieste vychladnúť.

Teplotu rúry stiahnite na 190 °C a pečte chlieb ďalších cca 35 – 40 minút, čas pečenia záleží od vašej rúry. Hotový chlieb na poklep zvoní.

Chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.

TIP:

Na tradičný pšenično-ražný chlieb môžete namiesto pšeničnej hladkej múky môžete použiť pšeničnú hladkú múku chlebovú Babičkina voľba.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.