300 g hladkej múky na kysnuté cesto
200 g ražnej hladkej múky + na vysypanie ošatky
múka na vysypanie ošatky
12 g octu
12 g soli
15 g čerstvého droždia
3 g rasce
450 g cmaru
Do misy robota nalejte cmar izbovej teploty, potom pridajte ostatné suroviny. Miešajte nadstavcom „hák“ cca 10 minút. Dohladka vypracované cesto vyklopte na pomúčenú dosku, jemne ho poprášte múkou, prikryte utierkou, aby neobschlo, a nechajte cca 45 minút zrieť (cesto by nemalo zrieť v prievane).
Do rúry vložte 2 plechy – na jednom budete piecť, druhý dajte na dno rúry – ten použijete na vytvorenie pary. Rozohrejte rúru aj s plechmi na 230 °C (ak vaša rúra dovolí, predhrejte ju na 250 °C).
Vyložte si ošatku utierkou, ktorú ste predtým dôkladne pomúčili ražnou múkou.
Z vyzretého cesta vypracujte na mierne pomúčenej doske bochník, ktorý premiestnite hladkou stranou dolu do ošatky vyloženej utierkou a nechajte ďalších cca 50 minút kysnúť (cesto zdvojnásobí objem).
Vyberte z rúry plech, na ktorom budete piecť, a vyklopte naň chlieb. Chlieb narežte a ihneď vložte späť do rozpálenej rúry. Na druhý plech, ktorý máte na dne rúry, nalejte cca 100 ml studenej vody. Okamžite sa vytvorí para. Pozor, para bude horúca. (Vodu lejeme na plech preto, aby sme ochránili domácu rúru pred teplotným šokom, pri naliatí vody priamo na rozpálené dno či steny by mohlo dôjsť k poškodeniu rúry). Ihneď po naliatí vody dvierka rúry zatvorte a nechajte paru urobiť svoju prácu.
Pracujte rýchlo, aby ste si rúru nevyvetrali, ale opatrne, aby ste sa nespálili.
Po 3 minútach pečenia s parou rúru otvorte, zvyšnú paru odvetrajte a vyberte horúci plech, ktorý ste mali na dne rúry. Ten už potrebovať nebudete, nechajte ho na bezpečnom mieste vychladnúť.
Teplotu rúry stiahnite na 190 °C a pečte chlieb ďalších cca 35 – 40 minút, čas pečenia záleží od vašej rúry. Hotový chlieb na poklep zvoní.
Chlieb nechajte vychladnúť na mriežke.
TIP:
Na tradičný pšenično-ražný chlieb môžete namiesto pšeničnej hladkej múky môžete použiť pšeničnú hladkú múku chlebovú Babičkina voľba.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.