Čokoládová náplň:
Maslo s medom:
Začneme kváskom. Do vlažného mlieka nadrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte v teple 15 minút odpočívať. Medzitým si v mise alebo robote pripravte múku so štipkou soli a premiešajte. Do tejto zmesi vlejte narastený kvások, ďalej pridajte žĺtky aj zostávajúce ingrediencie na cesto. Ručne alebo v robote hákom spracujte hladké, nelepivé, ale pružné cesto. Práve tieto vlastnosti podporuje hladká múka na kysnuté cestá. Nechajte pod utierkou v teple 60 minút kysnúť.
Teraz je čas na prípravu náplne. Vo vodnom kúpeli nechajte pomaly rozpustiť čokoládu s maslom a cukrom. Oriešky nasekajte nožom alebo v robote na menšie kúsky. Časť si nechajte bokom na posypanie babky. Náplň nechajte bokom, aby vychladla a znovu trochu stuhla.
Vykysnuté cesto ľahko spracujte rukou a potom vyvaľkajte asi centimeter vysokú placku v tvare obdĺžnika. Po celej ploche okrem okraja (asi 1 cm dookola) rozotrite čokoládovú náplň a posypte orieškovou drvinou. Roládu opatrne zrolujte a pevne uťahujte. Ak je náplň tekutá a trochu jej vytečie, nič sa nedeje, zvyškom potriete hotovú babku vo forme.
Ostrým nožom od jedného kraja k druhému rozrežte roládu na dva rovnaké pramene. Zatočte z nich utiahnutý povraz a opatrne vložte do formy na chlebíček. Ak treba, vopred ju vymažte maslom. Posypte zvyšnými orieškami a nechajte ešte naposledy kysnúť 30 – 45 minút, aby babka rovnomerne vyplnila formu. Potom pečte v predhriatej rúre 30 – 40 minút.
Po upečení babku polejte rozpusteným maslom s medom a nechajte ju nasiaknuť. Potom nechajte celkom vychladnúť na mriežke.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.