100 g hrubej múky
štipka soli
1 vajce
2 hermeticky uzatvárateľné nádoby na uskladnenie
Príprava: 20 minút
Varenie: 5 minút
Do misky alebo na dosku vsypte hrubú múku, urobte jamku, vyklepnite do nej vajce a pridajte škrupinku studenej vody. Jemne osoľte štipkou soli a začnite spracovávať vidličkou.
Potom si cesto na rezance dáme na dosku, podsypávaním múky a hnetením utvoríme tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na čo najtenšiu placku. Naše babičky tradovali, že cesto na rezance má byť pri položení na utierku priesvitné. Jedine tak je dosť tenké a rezance budú v polievke tenké. Cesto po vyvaľkaní nechajte asi 15 minút zaschnúť. Cesto nakrájajte na 4 cm široké prúžky, tie naukladajte na seba a krájajte čo najtenšie rezančeky.
Mrvenica je jednoduchšia v tom, že prepracované cesto necháte na vzduchu zaschnúť ako menšiu „hrudu“. Trvá to asi hodinu, potom ho stačí nahrubo strúhať na strúhadle, vytvorí mrvenicu. Pred uložením musia rezance aj mrvenica riadne zaschnúť. Do polievky ich dávajte vždy až po uvarení, aby prebytočná múka polievku nezakalila. Stačia 3 minúty varu a potom do polievky. V dobre uzavretej nádobe vám domáce rezance a mrvenica vydržia až 3 týždne.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.