Domáce rezance a mrvenica do polievky

236 Domáce rezance a mrvenica do polievky

Ingrediencie:

100 g hrubej múky

štipka soli

1 vajce

 

Na dokončenie:

2 hermeticky uzatvárateľné nádoby na uskladnenie

 

Príprava: 20 minút

Varenie: 5 minút

Postup:

Do misky alebo na dosku vsypte hrubú múku, urobte jamku, vyklepnite do nej vajce a pridajte škrupinku studenej vody. Jemne osoľte štipkou soli a začnite spracovávať vidličkou.

Potom si cesto na rezance dáme na dosku, podsypávaním múky a hnetením utvoríme tuhé cesto, ktoré rozvaľkáme na čo najtenšiu placku. Naše babičky tradovali, že cesto na rezance má byť pri položení na utierku priesvitné. Jedine tak je dosť tenké a rezance budú v polievke tenké. Cesto po vyvaľkaní nechajte asi 15 minút zaschnúť. Cesto nakrájajte na 4 cm široké prúžky, tie naukladajte na seba a krájajte čo najtenšie rezančeky.

Mrvenica je jednoduchšia v tom, že prepracované cesto necháte na vzduchu zaschnúť ako menšiu „hrudu“. Trvá to asi hodinu, potom ho stačí nahrubo strúhať na strúhadle, vytvorí mrvenicu. Pred uložením musia rezance aj mrvenica riadne zaschnúť. Do polievky ich dávajte vždy až po uvarení, aby prebytočná múka polievku nezakalila. Stačia 3 minúty varu a potom do polievky. V dobre uzavretej nádobe vám domáce rezance a mrvenica vydržia až 3 týždne.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku