Domáce žemle

Cesto Pečivo
191 Domáce žemle

Ingrediencie

500 g hladkej múky na kysnuté cesto Babičkina voľba

215 – 220 g vody

8 g sušeného droždia

11 g soli

60 g masla alebo masti

mak, sezam alebo rasca na posypanie

hrubozrnná soľ na posypanie

Použitá múka

Domáce pečivo má svoje čaro, a to platí aj pre naše kysnuté žemle. Ak máte chuť na výnimočnú chuť čerstvého pečiva, ktoré si môžete ľahko pripraviť vo vlastnej kuchyni, nenechajte si ujsť náš recept.

Postup

Do misy robota dajte múku, droždie a soľ. Premiešajte, pridajte vodu a maslo. Použite hnetací hák a spracovávajte asi 10 – 12 minút, kým nedosiahnete krásne pružné cesto konzistenciou podobné plastelíne. Cesto prikryte fóliou alebo vekom a nechajte kysnúť cca 45 minút alebo kým sa jeho objem nezdvojnásobí.

Na štandardnú veľkosť žemlí cesto rozdeľte po 60 g a z každého vyvaľkajte prameň, z ktorého následne upletiete pletenku. Žemle môžete zapletať z jedného, dvoch alebo troch prameňov. Podľa toho deľte cesto.

Pletenky dajte na plech (vyložený papierom na pečenie), zakryte a nechajte kysnúť asi 30 minút, kým viditeľne nezväčšia svoj objem.

Rúru nechajte predhriať na 230 °C. Pletenky postriekajte vodou z rozprašovača, posypte makom, sezamom alebo rascou a nechajte piecť približne desať minút dozlatista. Ak sa žemle za ten čas neupečú, skúste zvýšiť teplotu a pridať 1 – 2 minúty, dlhé sušenie im nesvedčí.

Upečené žemle nechajte aspoň trochu vychladnúť. Najlepšie sú čerstvé, v mikroténovom vrecúšku vydržia mäkké aj do druhého dňa.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.