500 g hladkej múky na kysnuté cesto Babičkina voľba
215 – 220 g vody
8 g sušeného droždia
11 g soli
60 g masla alebo masti
mak, sezam alebo rasca na posypanie
hrubozrnná soľ na posypanie
Domáce pečivo má svoje čaro, a to platí aj pre naše kysnuté žemle. Ak máte chuť na výnimočnú chuť čerstvého pečiva, ktoré si môžete ľahko pripraviť vo vlastnej kuchyni, nenechajte si ujsť náš recept.
Do misy robota dajte múku, droždie a soľ. Premiešajte, pridajte vodu a maslo. Použite hnetací hák a spracovávajte asi 10 – 12 minút, kým nedosiahnete krásne pružné cesto konzistenciou podobné plastelíne. Cesto prikryte fóliou alebo vekom a nechajte kysnúť cca 45 minút alebo kým sa jeho objem nezdvojnásobí.
Na štandardnú veľkosť žemlí cesto rozdeľte po 60 g a z každého vyvaľkajte prameň, z ktorého následne upletiete pletenku. Žemle môžete zapletať z jedného, dvoch alebo troch prameňov. Podľa toho deľte cesto.
Pletenky dajte na plech (vyložený papierom na pečenie), zakryte a nechajte kysnúť asi 30 minút, kým viditeľne nezväčšia svoj objem.
Rúru nechajte predhriať na 230 °C. Pletenky postriekajte vodou z rozprašovača, posypte makom, sezamom alebo rascou a nechajte piecť približne desať minút dozlatista. Ak sa žemle za ten čas neupečú, skúste zvýšiť teplotu a pridať 1 – 2 minúty, dlhé sušenie im nesvedčí.
Upečené žemle nechajte aspoň trochu vychladnúť. Najlepšie sú čerstvé, v mikroténovom vrecúšku vydržia mäkké aj do druhého dňa.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.