Na 6 kusov:
150 g chlebovej pšeničnej múky
100 g hladkej múky na kysnuté cestá
4 g sušeného pekárskeho droždia
2 PL cukru (1 PL do cesta, 1 PL na varenie)
štipka soli
trochu oleja na vytretie misy na kysnutie
semienka na posypanie – mak, sezam, rasca, ľanové semienka
Recept na chrumkavý domáci bagel, ktorý musíte vyskúšať. Vychutnajte si čerstvé pečivo upečené priamo vo vašej kuchyni.
Najprv si pripravte kvások. Do veľkej misy nasypte droždie a cukor, zalejte asi 50 ml teplej vody a nechajte 10 minút, kým sa zmes napení.
Potom pridajte ďalších 100 ml teplej vody a premiešajte, postupne pridajte ostatné suroviny a vypracujte hladké cesto, ktoré je vláčne, ťahavé a nelepí sa. Ak bude treba pridajte ešte trochu chlebovej múky. Preložte do čistej misy vytretej olejom, prikryte utierkou a nechajte kysnúť 60 minút.
Teraz si pripravte dosku na vaľkanie a tiež predhrejte rúru na 200 °C. Cesto si pomocou váhy rozdeľte na 6 rovnakých kúskov. Z každého rukou vypracujte najprv hladký bochník. Ten rukou najprv trochu sploštite a potom doň urobte uprostred otvor pomocou rukoväti varešky a trochu ho rozšírte krúživým pohybom, aby sa úplne nestratil pri pečení.
Bagely ukladajte nabok a zakryte utierkou alebo fóliou. Pripravte si väčší hrniec s vodou a lyžicou cukru. V ňom jednotlivé bagely opatrne varte asi 2 minúty, vo vode ich občas otočte vareškou. Keď sa trochu nafúknu, vyberte ich opatrne dierovanou naberačkou a položte na mriežku, kde poriadne odkvapkajú.
Teraz je čas na pečenie. Poukladajte bagely s dostatočnými rozostupmi na plech vyložený papierom na pečenie. Posypte ich posýpkou podľa chuti a nechajte piecť asi 25 minút dozlatista. Opäť potom nechajte úplne vychladnúť na mriežke.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.