Dukátové buchtičky

344 Dukátové buchtičky

Ingrediencie

Kvások:

  • 15 g čerstvého droždia
  • 1 lyžice trstinového cukru
  • 3 lyžice vlažného mlieka

Cesto:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 1 veľké vajce
  • 30 g rozpusteného masla
  • 100 ml vlažného mlieka
  • 40 g trstinového cukru
  • 15 g rumu

Na dokončenie:

  • maslo na vymastenie formy
  • vanilkové šodó na zaliatie
  • drobné ovocie a bylinky na ozdobu

Použitá múka

Postup

Ideálny sladký recept, ktorý si zvládnete pripraviť s deťmi. Len nezabudnite asistovať pri samotnom smažení alebo ho plne prevziať. Na kysnuté cesto si pripravte najprv kvások. Na ten si nachystajte trochu mlieka, pokojne ho mierne zohrejte, na prst. Teplota nesmie presiahnuť 40 °C, inak sa znehodnotí droždie. K tomu pridajte nadrobené droždie, lyžicu cukru a dajte na teplé miesto. Stačí 15 minút a kvások krásne narastie. Pokiaľ sa tak nestane, máte zlé alebo staršie droždie a je znehodnotené. Vyhoďte ho a začnite znovu s novým.

Teraz si rozpusťte v rajnici maslo a odložte ho bokom vychladiť. Medzitým odvážte a preosejte do hlbokej misy múku, pridajte vajce a cukor. Nakoniec aj maslo a kvások s mliekom. Cesto zapracujte hnetačom – a to poriadne, musí byť hladké, jednotné, pružné a nesmie sa nikde drobiť (tu si prípadne pomôžte ďalším mliekom). Takto hotové nechajte pod utierkou kysnúť hodinu na teplom mieste alebo v rúre, ak má program kysnutie.

Po vykysnutí cesta dajte najprv rozohriať rúru na 170 °C. Cesto rozdeľte na malé buchtičky, veľkosť záleží skôr na vás. Stačí každú guľku zľahka vyvaľkať v dlani, aby bola hladká, a ukladať ich jednu vedľa druhej. Jednotlivé buchtičky z bokov ešte jemne potierajte maslom, budú sa po upečení krásne oddeľovať od seba. Až budete mať pekáčik plný, prikryte ešte buchtičky na 15 minút a nechajte ich dokysnúť.

Potom nechajte piecť zhruba 20 minút, buchtičky skontrolujte a nechajte im dopiecť vršky dozlatista. Podávajte s vanilkovým šodó alebo obľúbeným krémom. Zdobiť môžete ešte napríklad malinami, čerstvou mätou alebo medovkou.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.