Kvások:
Cesto:
Na dokončenie:
Ideálny sladký recept, ktorý si zvládnete pripraviť s deťmi. Len nezabudnite asistovať pri samotnom smažení alebo ho plne prevziať. Na kysnuté cesto si pripravte najprv kvások. Na ten si nachystajte trochu mlieka, pokojne ho mierne zohrejte, na prst. Teplota nesmie presiahnuť 40 °C, inak sa znehodnotí droždie. K tomu pridajte nadrobené droždie, lyžicu cukru a dajte na teplé miesto. Stačí 15 minút a kvások krásne narastie. Pokiaľ sa tak nestane, máte zlé alebo staršie droždie a je znehodnotené. Vyhoďte ho a začnite znovu s novým.
Teraz si rozpusťte v rajnici maslo a odložte ho bokom vychladiť. Medzitým odvážte a preosejte do hlbokej misy múku, pridajte vajce a cukor. Nakoniec aj maslo a kvások s mliekom. Cesto zapracujte hnetačom – a to poriadne, musí byť hladké, jednotné, pružné a nesmie sa nikde drobiť (tu si prípadne pomôžte ďalším mliekom). Takto hotové nechajte pod utierkou kysnúť hodinu na teplom mieste alebo v rúre, ak má program kysnutie.
Po vykysnutí cesta dajte najprv rozohriať rúru na 170 °C. Cesto rozdeľte na malé buchtičky, veľkosť záleží skôr na vás. Stačí každú guľku zľahka vyvaľkať v dlani, aby bola hladká, a ukladať ich jednu vedľa druhej. Jednotlivé buchtičky z bokov ešte jemne potierajte maslom, budú sa po upečení krásne oddeľovať od seba. Až budete mať pekáčik plný, prikryte ešte buchtičky na 15 minút a nechajte ich dokysnúť.
Potom nechajte piecť zhruba 20 minút, buchtičky skontrolujte a nechajte im dopiecť vršky dozlatista. Podávajte s vanilkovým šodó alebo obľúbeným krémom. Zdobiť môžete ešte napríklad malinami, čerstvou mätou alebo medovkou.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.