Na svetlé cesto:
150 g hladkej múky na krehké pečivo
100 g masla
40 g práškového cukru
1 žĺtok
1 lyžička citrónovej kôry
Na tmavé cesto:
150 g hladkej múky
100 g masla
40 g práškového cukru
1 žĺtok
1 lyžička citrónovej kôry
1 lyžica holandského kakaa
Z uvedených surovín vypracujte hladké a kompaktné svetlé i tmavé cesto. Zabaľte ho zvlášť do fólie a dajte na noc odležať do chladničky alebo inam do tmy a chladu.
Pred prípravou rožtekov zapnite rúru a predhrejte ju na 170 °C. Cesto vyberte z chladničky a nechajte ho asi pol hodiny povoliť. Potom vytvarujte guľôčky s priemerom približne 1,5 až 2 cm. Z každej guľôčky dlaňou vyvaľkajte hada dlhého asi 8 cm. Na každý rožtek zatočte okolo seba svetlého a tmavého hada a potom zľahka zatlačte tak, aby sa pramene spojili. Môžete i jemne vyvaľkať, aby bolo cesto po celej dĺžke rovnako hrubé. Vytvarujte rožtek a konce ohnite k sebe. Pečte vždy celý plech 8 minút.
Čerstvo upečené rožteky sú krehké, preto ich opatrne dajte na mriežku a nechajte vychladnúť. Uchovávajte v uzavretej dóze, pri servírovaní môžete jemne pocukrovať.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.