na 24 kúskov:
Zdobenie:
Ďalej potrebujete – zdobiace vrecko
Príprava cesta je celkom rýchla. Začnite tým, že necháte nahrievať rúru na 180 °C. Formu 20 × 20 cm alebo menší pekáčik dôkladne vyložte papierom na pečenie, vymažte maslom alebo použite nepriľnavý riad.
Vyšľahajte si dotuha všetky bielky a nechajte ich bokom. Následne vyšľahajte žĺtky s cukrom do hladkej svetlej peny a potom pomaly, postupne – po jednej – pridajte a zašľahajte 5 lyžíc horúcej vody. Bokom si zmiešajte všetky suché prísady a striedavo s olejom ich zašľahávajte do žĺtkovej peny; vždy celkom zapracujte a až potom pridajte ďalšiu časť. Keď je cesto celé a jednotné, zapracujte doň opatrne tuhý vyšľahaný sneh zo všetkých bielkov.
Cesto stiahnite do formy a pečte 20 minút. Kontrolujte špajdľou a v prípade potreby ešte dopečte. Nechajte celkom vychladnúť, kým začnete krájať a zdobiť.
Na tvorbu múmií a Frankensteinov si celé cesto pokrájajte na štvorce alebo obdĺžniky, skrátka tak, aby nevznikol odpad a mali ste približne rovnako veľké kúsky.
Múmia – zdobte z vrecúška bielou polevou, doplňte cukrárskymi očami.
Frankenstein – zdobte zelenou polevou a rozpustenou čokoládou, nakoniec dokončte cukrárskymi očami.
Polevu na zdobenie si pripravíte tak, že vyšľaháte smotanu s cukrom na hladkú šľahačku a potom zapracujete mascarpone – to môžete aj v robote alebo ručne stierkou. Vznikne hladký biely krém. Na dofarbenie časti krému použite tekuté prírodné farbivo. Múmie zdobte vreckom s odstrihnutým koncom. Frankensteinov je lepšie vždy poliať polevou a rozotrieť napríklad štetcom alebo cukrárskou stierkou. Po zatuhnutí si vo vrecku rozpusťte horkú čokoládu, odstrihnite špičku a zdobte podľa fantázie – vlasy, uši, oči. Môžete vymyslieť aj ďalšie strašidlá, je to ideálna halloweenska aktivita aj pre deti.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.