Na 6 ks
Kvások:
150 ml vlažného mlieka
1 lyžica cukru
½ kocky droždia
Cesto:
250 g hladkej múky na kysnuté cestá
1 žĺtok
1 vajce
80 ml oleja
štipka soli
Dokončenie:
rozšľahané vajce s trochou mlieka
mak, sezam alebo rasca
Lyžičkou vymiešajte v miske suroviny na kvások a nechajte vzísť. Ak droždie nevzíde, pripravte si kvások nový.
Suroviny na cesto a kvások dajte do kuchynského robota a nadstavcom hák nechajte spracovať hladké pružné cesto. Trvá to asi 5 – 7 minút.
Dajte kysnúť pod utierku asi na hodinu.
Posypte pracovnú plochu múkou a cesto na nej rozdeľte na 6 rovnako veľkých kúskov. Kontrolujte váhou, kysnuté cesto často klame.
Bochník najlepšie uhladíte tak, že okraje strkáte naspodok, aby bol vrch žemle hladký a nepraskal.
Žemle ukladajte na plech s odstupmi, ešte pri pečení nakysnú. Znovu ich nechajte pod utierkou ešte 10 minút dokysnúť. Rozohrejte rúru na 180 °C.
Pred pečením potrite vajcom s mliekom a posypte podľa seba sezamom alebo makom. Pečte asi 15 minút do zozlatnutia. Rozkrajujte ich až celkom vychladené.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.