Išelské tortičky

Vianoce
60 Išelské tortičky

Ingrediencie

Na cesto:

  • 270 g hladkej múky na krehké pečivo
  • 200 g mäkkého masla
  • 100 g práškového cukru
  • 50 g mletých vlašských orechov
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica kôry z chemicky neošetreného citróna 

Ingrediencie na náplň:

  • 100 g mletých vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 45 g marhuľovej marmelády
  • 100 g mäkkého masla
  • 1 lyžica rumu

Ingrediencie na dokončenie:

  • 1 tabuľka horkej čokolády (50 % kakaa)
  • 5 lyžíc smotany na šľahanie
  • oriešky podľa chuti – lieskové, vlašské, mandle

POSTUP

Začnite prípravou cesta. Suroviny si vyberte najlepšie všetky asi dve hodiny pred tým, než s prípravou začnete. Vymiešajte maslo s cukrom a žĺtkami na hladkú a svetlú penu. Potom postupne zapracujte múku s citrónovou kôrou a orieškami. Vytvorte hladké kompaktné cesto. Môžete pri tom použiť aj metódu frezáže, keď dlaňou dôkladne votriete maslo do cesta. Zabaľte do fólie alebo voskovaného obrúska a uložte cesto do chladu do druhého dňa.

Po vybratí cesta z chladničky zapnite rúru na 160 °C. Cesto zľahka prepracujte rukou a nechajte ich povoliť. Teplými dlaňami sa cesto zahreje a ľahko sa potom vyvaľká. Nepodsypávajte príliš, alebo ešte lepšie vôbec, aby posledné kúsky koláčikov neboli príliš múčne.

Vyvaľkajte cesto asi 5 mm vysoké a vykrajujte drobnejšie okrúhle tvary alebo ovály, kvietky a podobne. Pečte asi 8 minút (môže sa mierne líšiť podľa veľkosti tvarov a vašej rúry).

Polevu pripravíte opäť vyšľahaním masla s cukrom a maslom. Potom pridajte tiež marmeládu a orechy. Naplňte zdobiace vrecúško a plňte ním kvietky alebo kolieska. Zlepujte k sebe.

Vo vodnom kúpeli rozpusťte čokoládu so smotanou. Nevarte. Polevou prelejte zlepené tvary a doprostred vždy posaďte oriešok. Udržujte v suchu a chlade.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku