Jabĺčkové ruže

Jablká
65 Jabĺčkové ruže

Ingrediencie

Na lístkové cesto:

  • 250 ml vlažnej vody
  • 15 g čerstvého droždia
  • 5 g cukru
  • 15 g soli
  • 20 g olivového oleja
  • 500 g hladkej múky
  • krupica alebo hrubá múka na podsypávanie

Na náplň:

  • 4 zrelé červené jabĺčka
  • 2 lyžice čakankového alebo iného sirupu
  • 3 lyžice marhuľovej marmelády
  • práškový cukor na dokončenie

Postup

Na ruže môžete použiť lístkové alebo ťahané cesto.

Najprv si pripravte jablká. Nakrájajte celé jabĺčka na tenké prúžky, môžete a nemusíte odstrániť jadrovníky, záleží na vás a stave jabĺk. Plátky dajte do rajnice, zalejte vodou, oslaďte sirupom, prípadne cukrom, a nechajte 7 – 10 minút zľahka prevariť. Plátky zmäknú a bude sa s nimi lepšie pracovať. Po uvarení ich sceďte a vysušte na kuchynskej utierke.

Cesto vyvaľkajte a narežte na prúžky asi 5 cm široké. Potrite ich tenkou vrstvou marhuľovej marmelády a vedľa seba poukladajte kolieska jabĺk tak, aby čiastočne presahovali okraj cesta. To prehnite, aby vznikla kapsa, a opatrne ružu zarolujte.

Jednotlivé ružičky ukladajte do maslom vymazanej formy na muffiny. Ružičky pečte pri 180 °C asi 30 – 40 minút dozlatista.

 

Príprava lístkového cesta:

K preosiatej múke pridajte zmäknuté maslo a vytvorte mrvenicu. Pridajte soľ, ocot a postupne prilievajte vodu. Prísady najprv prepracujte prstami a potom uhneťte tuhé cesto. Buď sa do toho pusťte ručne, alebo za seba nechajte 8 – 10 minút pracovať hnetač. Vytvorte hrudu, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky.

Dobre vychladené maslo dajte medzi dve fólie a rozvaľkajte valčekom do tvaru obdĺžnika. Z cesta vyvaľkajte obdĺžnik dvakrát väčší než obdĺžnik masla. Maslo na obdĺžnik položte a prekryte tak, aby bolo vnútri cesta zo všetkých strán schované. Teraz obdĺžnik vyvaľkajte do dĺžky tak, aby vznikol úzky obdĺžnik. Ten potom na seba čo najpresnejšie trikrát preložte. Cesto dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.

Vyberte cesto z chladničky, pár minút počkajte a opäť cesto rozvaľkajte na úzky obdĺžnik, zložte a dajte vychladiť. Celý postup ešte raz opakujte. Cesto je hotové.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku