Jablčný tarte Tatin

Jablká
398 Jablčný tarte Tatin

Ingrediencie

na cesto

  • 110 g + 15 g hladkej špaldovej múky
  • 50 g pokrájaného studeného masla
  • 1 stredne veľké vajce
  • 1 PL krupicového cukru
  • štipka soli

Na karamelizované jablká

  • 5 väčších pevných jabĺk (najlepšie sú mierne kyslé české jablká)
  • 110 g masla
  • 100 – 150 g krupicového cukru

Použitá múka

Postup

Jedna z najslávnejších cukrárskych chýb viedla k vzniku tohto chutného jesenného koláča. Pôvodom francúzsky recept je dnes už celosvetovým hitom a má to svoje opodstatnenie. Je skvelý!

Začnite prípravou jabĺk. Olúpte ich, nakrájajte na osminky a odstráňte jadrovník alebo jeho zvyšky. Dajte si záležať na krájaní, nech je koláč vzhľadný. Na pečenie koláča je vhodná široká hlbšia panvica, ktorá má rukoväť použiteľnú v rúre, alebo zapekacia misa, prípadne okrúhly pekáčik.

Do nádoby, v ktorej budete koláč piecť, nasypte cukor a na strednom plameni ho nechajte postupne rozpustiť (miešajte a neodchádzajte od neho), kým nevznikne karamel. Do karamelu vyskladajte jablká a nechajte ich v karamele marinovať. Stiahnite z ohňa.

Cesto sa pripravuje ako klasické krehké. Múku, soľ a cukor premiešajte na doske a zapracujte pokrájané maslo na mrvenicu. Pracujte rýchlo, aby maslo príliš nesteplelo. Pridajte vajce a vypracujte hladké jednotvárne cesto. Na chvíľu vložte do chladničky, aby sa maslo zatiahlo.

Vyvaľkajte tenký plát cesta do tvaru kruhu – o niečo väčšieho, než je vaša nádoba – medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Najlepší je na to mramorový alebo kamenný valček, ktorý cesto zároveň chladí. Ale zvládnete to aj s klasickým dreveným.

Cestom zaklopte jablká, rozložené rovnomerne po celej ploche zapekacej nádoby a všetko jemne stlačte. Pečte v predhriatej rúre pri 170 °C cca 35 – 40 min. Pred vyklopením nechajte koláč chvíľu odpočinúť. Okraje odchlipnite príborovým alebo dreveným nožom. Potom koláč priklopte veľkým tanierom a rýchlym pohybom ho otočte hore nohami. Z koláča môže odtiecť prebytočná tekutina, maslo a šťava z jabĺk. Horúci karamel navyše môže aj popáliť, tak radšej pracujte opatrne a obracajte koláč napríklad nad drezom.

Ak sa stane, že časť zostane prilepená vo forme na pečenie, nezúfajte. Stačí ju vybrať a „prilepiť“ ku koláču. Vychladnutím sa väčšinou ešte zlepí. Tento koláč nemusí byť vždy krásny, verte však, že sa po ňom zakaždým zapráši.

Zavřít

Kvalita múky Babičkina voľba je našou prioritou

Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.

Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.