na cesto
Na karamelizované jablká
Jedna z najslávnejších cukrárskych chýb viedla k vzniku tohto chutného jesenného koláča. Pôvodom francúzsky recept je dnes už celosvetovým hitom a má to svoje opodstatnenie. Je skvelý!
Začnite prípravou jabĺk. Olúpte ich, nakrájajte na osminky a odstráňte jadrovník alebo jeho zvyšky. Dajte si záležať na krájaní, nech je koláč vzhľadný. Na pečenie koláča je vhodná široká hlbšia panvica, ktorá má rukoväť použiteľnú v rúre, alebo zapekacia misa, prípadne okrúhly pekáčik.
Do nádoby, v ktorej budete koláč piecť, nasypte cukor a na strednom plameni ho nechajte postupne rozpustiť (miešajte a neodchádzajte od neho), kým nevznikne karamel. Do karamelu vyskladajte jablká a nechajte ich v karamele marinovať. Stiahnite z ohňa.
Cesto sa pripravuje ako klasické krehké. Múku, soľ a cukor premiešajte na doske a zapracujte pokrájané maslo na mrvenicu. Pracujte rýchlo, aby maslo príliš nesteplelo. Pridajte vajce a vypracujte hladké jednotvárne cesto. Na chvíľu vložte do chladničky, aby sa maslo zatiahlo.
Vyvaľkajte tenký plát cesta do tvaru kruhu – o niečo väčšieho, než je vaša nádoba – medzi dvoma kusmi papiera na pečenie. Najlepší je na to mramorový alebo kamenný valček, ktorý cesto zároveň chladí. Ale zvládnete to aj s klasickým dreveným.
Cestom zaklopte jablká, rozložené rovnomerne po celej ploche zapekacej nádoby a všetko jemne stlačte. Pečte v predhriatej rúre pri 170 °C cca 35 – 40 min. Pred vyklopením nechajte koláč chvíľu odpočinúť. Okraje odchlipnite príborovým alebo dreveným nožom. Potom koláč priklopte veľkým tanierom a rýchlym pohybom ho otočte hore nohami. Z koláča môže odtiecť prebytočná tekutina, maslo a šťava z jabĺk. Horúci karamel navyše môže aj popáliť, tak radšej pracujte opatrne a obracajte koláč napríklad nad drezom.
Ak sa stane, že časť zostane prilepená vo forme na pečenie, nezúfajte. Stačí ju vybrať a „prilepiť“ ku koláču. Vychladnutím sa väčšinou ešte zlepí. Tento koláč nemusí byť vždy krásny, verte však, že sa po ňom zakaždým zapráši.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.