ražný kvas
25 g ražnej múky
25 g vody
Ražný kvas si najlepšie zadovážte od známeho, ktorý doma tiež pečie. Kvas už však bežne kúpite aj v rôznych remeselných pekárňach a predajniach potravín.
Kvások sa kŕmi iba raz pred pečením a interval pre nakŕmenie môžete ľubovoľne odkladať až o týždeň. Po celý čas je v pohári v chladničke – nikam neuteká, nekysne, nekazí sa, nerobí neporiadok na linke. S každým kŕmením sa zároveň dokonale omladí a pre jeho výkrm nie je potrebné nič iné než jednoduchá zmes ražnej múky a vody v pomere 1 : 1.
Zakaždým budete mať krásny kvások, ktorý bude mať tú správnu silu z kvasiniek, peknú ovocnú vôňu a akurátnu kyslosť.
Začíname vždy s trochou kvásku od minula (alebo s tým, ktorý ste práve kúpili), ktorý skladujeme v chladničke v pohári na výživu s viečkom. Vydrží tam takto v pohode aj týždeň. Stačí mať schovanú cca jednu polievkovú lyžicu (nadmieru bezpečné množstvo je 50 až 75 g).
Keď sa rozhodnete piecť chleba, nájdite si v recepte, koľko potrebujete ražného kvasu. Do misy pridáte presne toľko ražnej múky a vody v pomere 1 : 1 a navrch pridáte spiaci kvások z pohára — stačí jedna 15 g lyžička na 100 g múky.
Všetko premiešate, zakryjete igelitovým vreckom alebo potravinárskou fóliou a necháte stáť pri izbovej teplote. Za 12 až 16 hodín (ideálne cez noc) sa kvások krásne nafúkne, zaparí fóliu a na povrchu bude mať maličké dierky.
Lyžicu z nakysnutého kvásku potom schováte do umytej fľaštičky a dáte ju späť do chladničky. Zvyšok kvasu použijete podľa receptu.
To je celé, nič viac nie je potrebné – a takto stále dokola.
S takto vedeným kvasom pečieme doma už niekoľko mesiacov. Konštantne, bez malérov a s kváskom, ktorý je poslušný ako šteniatko. Chlieb stačí upiecť aspoň raz týždenne. Ak to nestíhate, stačí kvások len krátko vyvenčiť – namnožíte ho na dvojnásobok, dokysnete, polovicu zahodíte a polovicu vrátite späť do umytej fľaštičky. Nič viac!
Stručné zhrnutie
vezmeme lyžicu kvásku z chladničky
pridáme ražnú múku a vodu na jeden chlieb v pomere 1 : 1
necháme 12 až 16 hodín nakysnúť
lyžicu kvásku vrátime do umytej fľaštičky
zo zvyšku kvasu pečieme!
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Obilie v múkach našej značky Babičkina voľba pochádza predovšetkým od našich dlhodobých miestnych partnerov - poľnohospodárov, jednotlivcov a poľnohospodárskych združení.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.