Juhočeská kulajda s lesnými hubami

Zemiaky
127 Juhočeská kulajda s lesnými hubami

Ingrediencie

na 4 porcie polievky

  • 2 stredne veľké zemiaky
  • zväzok čerstvého kôpru
  • 3 celé tvrdé čerstvé huby, hrsť mrazených alebo sušených
  • 1 téglik smotany na varenie
  • 1 liter kvalitného vývaru – zeleninového alebo kuracieho
  • 1 lyžica masla
  • bobkový list, celé nové korenie

Na zápražku

  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica hladkej múky (možno použiť hladkú špaldovú, len počítajte s ľahkým zafarbením do orieškového odtieňa)

Na dochutenie a servírovanie

  • ocot, cukor, citrón
  • 4 čerstvé vajcia a octová voda

Postup

Najprv si pripravte svetlú zápražku. V závislosti od množstva polievky sa môže množstvo zápražky líšiť, na naše množstvo stačí 1 lyžica. Vždy sa pri zápražke riaďte pravidlom – 1 : 1, teda rovnaké množstvo masla a múky. Druhé pravidlo je od prípravy zápražky nikdy neodchádzať. Je za chvíľku hotová a nestojí to za to, aby ste ju pripiekli a museli prípravu opakovať, a navyše drhnúť pripečenú rajnicu.

Na strednom alebo nižšom plameni rozohrejte maslo, stačí malá rajnica. Keď sa objavia bublinky a mliečna pena, nasypte múku a miešajte stierkou, vareškou alebo metličkou. Zápražka je hotová za chvíľku, keď prestane peniť, stiahnite ju z ohňa. Môžete pridať jednu alebo dve lyžice vývaru, ktorý budete používať na polievku, zašľahajte a utvorte hladkú zmes bez hrudiek. Dajte bokom odpočívať.

Na kulajdu olúpte zemiaky a nakrájajte ich na drobné kocky. Odkrojte čo najdlhšie stonky kôpru a stiahnite ich gumičkou alebo nefarbeným špagátikom. Do hlbokého hrnca nalejte vývar (alebo vodu) a dajte do nej variť zemiaky s kôprom. Keď budú zemiaky mäkké, vyberte stonky kôpru a celé korenie.

Po piatich minútach varu podlejte vývarom alebo vodou podľa toho, koľko tekutiny sa odparilo. Pridajte dva bobkové listy a štyri guľky nového korenia. Ak máte vývar nesolený, polievku teraz čiastočne osoľte.

Bokom na masle orestujte čerstvé alebo mrazené huby a okoreňte ich – nesoľte, inak pustia veľa vody. Ak používate huby sušené, namočte ich do misky s vodou, aby zmäkli.

Teraz do polievky pridajte huby a smotanu a pár minút povarte, kým nezhustne. Tiež pridajte závarku zo zápražky a nechajte ju dôkladne prebublať. Miešajte, aby sa jednotlivé zložky chuťovo prepojili.

Na záver polievku dochuťte podľa toho, ako vám chutí najviac – veľa záleží na vývare a hubách, niekedy treba octu viac, inokedy stačí lyžica citrónovej šťavy či cukor v kombinácii s octom. Servírujte posypané kôprom a so zastreným vajcom uvareným v octovej vode. Vajíčko musí byť pre túto úpravu čo najčerstvejšie, inak sa vám rozíde/rozvarí – varte ho vo veľmi octovej vode tesne pod bodom varu asi tri minúty. Vyberte ho opatrne dierovanou naberačkou.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku