na 4 porcie polievky
Na zápražku
Na dochutenie a servírovanie
Najprv si pripravte svetlú zápražku. V závislosti od množstva polievky sa môže množstvo zápražky líšiť, na naše množstvo stačí 1 lyžica. Vždy sa pri zápražke riaďte pravidlom – 1 : 1, teda rovnaké množstvo masla a múky. Druhé pravidlo je od prípravy zápražky nikdy neodchádzať. Je za chvíľku hotová a nestojí to za to, aby ste ju pripiekli a museli prípravu opakovať, a navyše drhnúť pripečenú rajnicu.
Na strednom alebo nižšom plameni rozohrejte maslo, stačí malá rajnica. Keď sa objavia bublinky a mliečna pena, nasypte múku a miešajte stierkou, vareškou alebo metličkou. Zápražka je hotová za chvíľku, keď prestane peniť, stiahnite ju z ohňa. Môžete pridať jednu alebo dve lyžice vývaru, ktorý budete používať na polievku, zašľahajte a utvorte hladkú zmes bez hrudiek. Dajte bokom odpočívať.
Na kulajdu olúpte zemiaky a nakrájajte ich na drobné kocky. Odkrojte čo najdlhšie stonky kôpru a stiahnite ich gumičkou alebo nefarbeným špagátikom. Do hlbokého hrnca nalejte vývar (alebo vodu) a dajte do nej variť zemiaky s kôprom. Keď budú zemiaky mäkké, vyberte stonky kôpru a celé korenie.
Po piatich minútach varu podlejte vývarom alebo vodou podľa toho, koľko tekutiny sa odparilo. Pridajte dva bobkové listy a štyri guľky nového korenia. Ak máte vývar nesolený, polievku teraz čiastočne osoľte.
Bokom na masle orestujte čerstvé alebo mrazené huby a okoreňte ich – nesoľte, inak pustia veľa vody. Ak používate huby sušené, namočte ich do misky s vodou, aby zmäkli.
Teraz do polievky pridajte huby a smotanu a pár minút povarte, kým nezhustne. Tiež pridajte závarku zo zápražky a nechajte ju dôkladne prebublať. Miešajte, aby sa jednotlivé zložky chuťovo prepojili.
Na záver polievku dochuťte podľa toho, ako vám chutí najviac – veľa záleží na vývare a hubách, niekedy treba octu viac, inokedy stačí lyžica citrónovej šťavy či cukor v kombinácii s octom. Servírujte posypané kôprom a so zastreným vajcom uvareným v octovej vode. Vajíčko musí byť pre túto úpravu čo najčerstvejšie, inak sa vám rozíde/rozvarí – varte ho vo veľmi octovej vode tesne pod bodom varu asi tri minúty. Vyberte ho opatrne dierovanou naberačkou.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.