Kefírový koláč s lesným ovocím

Čučoriedky Jahody Leto Maliny Mandle
288 Kefírový koláč s lesným ovocím

Ingrediencie

  • 180 g kefíru
  • 2 veľké vajcia (zhruba 110 g)
  • 100 g celozrnnej špaldovej múky
  • 50 g hladkej špaldovej múky
  • 5 g (½ vrecúška) prášku do pečiva
  • 60 g rozpusteného masla/alebo rovnaké množstvo kvalitného repkového oleja vhodného na pečenie
  • 60 g trstinového cukru/alebo môžete použiť práškový cukor s naloženou vanilkou
  • nastrúhaná žltá kôra z 1 citróna

Na dokončenie:

  • 400 g červeného mrazeného ovocia
  • (na koláč na fotografii bolo použitých 200 g malín a 200 g lesnej zmesi)
  • 100 g mandľových plátkov

Postup

Všetky suroviny na cesto zmiešajte šľahačom alebo ručne v hlbokej mise. Cesto nechajte pár minút odpočinúť. Podľa vodnatosti kefíru môže byť rôzne tekuté, ale predovšetkým je hladké, bez hrudiek a sladké, vonia po citróne. Vymažte formu s priemerom asi 25 cm maslom a vysypte celozrnnou alebo hrubou múkou, prípadne krupicou.

Cesto presuňte stierkou do formy. Dovnútra poukladajte pripravené ovocie. Ak miešate viac druhov, dbajte na to, aby mali rovnakú veľkosť, budú potom rovnako prepečené. Ovocie zľahka vtlačte do cesta, aby nebolo vysoké suché cesto a ovocie sa dostalo čiastočne dovnútra. Pečte pri 170 stupňoch Celzia 15 minút, potom všetko posypte mandľovými plátkami a pečte 15 – 20 minút vo vyhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia. Po vybratí môže koláč vyzerať uprostred nedopečený, ale toho sa nebojte, ovocie zatuhne a koláč bude krásne vláčny.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku