Klasický Apple Pie – Jablčný koláč

Jablká Škorica
64 Klasický Apple Pie – Jablčný koláč

Ingrediencie

350 g hladkej špaldovej múky

1 vajce

1 žĺtok

50 g krupicového cukru

225 g zmäknutého masla

Na náplň

8 jabĺk, olúpaných a pokrájaných na mesiačiky

1 citrón, vytlačená šťava z neho

125 g krupicového cukru

1 lyžica škorice

štipka muškátového orieška

20 g strúhaného masla

2 lyžica amaretta, brandy alebo koňaku

Na potretie

1 vajce

20 g trstinového cukru

Postup

Začnite prípravou cesta. V mise šľahajte najprv maslo a cukor, potom pridajte vajce a žĺtok, zmes by mala pripomínať praženicu. Potom postupne pridajte múku a nakoniec spracujte cesto riadne rukami. Zabaľte do fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke.

Na tento koláč sa najčastejšie používajú zelené jablká Granny Smith, sú mierne kyslasté a plné šťavy, dobre však poslúžia aj iné jabĺčka. Pokrájané na mesiačiky ich dajte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, cukor, škoricu, muškátový oriešok a prilejte alkohol, asi 5 – 6 lyžíc vody a priveďte do varu, povarte asi 5 minút, pridajte maslo, premiešajte a odložte nabok.

Pred vaľkaním cesta si začnite vyhrievať rúru na 210 °C. Cesto vyvaľkajte a vyložte ním formu na koláč s priemerom 23 cm, presahujúce okraje odrežte. Na cesto naneste jablčnú zmes. Zvyškom cesta koláč zaklopte. Záleží na vás, či utvoríte prúžky, alebo celú pokrievku a napríklad vykrajovačkami doplníte o lístočky.

Potrite rozšľahaným vajcom s cukrom. Pečte 20 – 25 minút.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku