350 g hladkej špaldovej múky
1 vajce
1 žĺtok
50 g krupicového cukru
225 g zmäknutého masla
Na náplň
8 jabĺk, olúpaných a pokrájaných na mesiačiky
1 citrón, vytlačená šťava z neho
125 g krupicového cukru
1 lyžica škorice
štipka muškátového orieška
20 g strúhaného masla
2 lyžica amaretta, brandy alebo koňaku
Na potretie
1 vajce
20 g trstinového cukru
Začnite prípravou cesta. V mise šľahajte najprv maslo a cukor, potom pridajte vajce a žĺtok, zmes by mala pripomínať praženicu. Potom postupne pridajte múku a nakoniec spracujte cesto riadne rukami. Zabaľte do fólie a nechajte hodinu odpočívať v chladničke.
Na tento koláč sa najčastejšie používajú zelené jablká Granny Smith, sú mierne kyslasté a plné šťavy, dobre však poslúžia aj iné jabĺčka. Pokrájané na mesiačiky ich dajte do hrnca, pridajte citrónovú šťavu, cukor, škoricu, muškátový oriešok a prilejte alkohol, asi 5 – 6 lyžíc vody a priveďte do varu, povarte asi 5 minút, pridajte maslo, premiešajte a odložte nabok.
Pred vaľkaním cesta si začnite vyhrievať rúru na 210 °C. Cesto vyvaľkajte a vyložte ním formu na koláč s priemerom 23 cm, presahujúce okraje odrežte. Na cesto naneste jablčnú zmes. Zvyškom cesta koláč zaklopte. Záleží na vás, či utvoríte prúžky, alebo celú pokrievku a napríklad vykrajovačkami doplníte o lístočky.
Potrite rozšľahaným vajcom s cukrom. Pečte 20 – 25 minút.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.