450 g hladkej múky na krehké cesto
240 g studeného masla
1 vajce
2 lyžice cukru
1/3 lyžičky soli
90 ml ľadovej vody
400 g sliviek
1 rozšľahané vajce na potretie
Do misy robota nasypte všetky suché ingrediencie a na nízke otáčky nechajte robot s nadstavcom na miesenie suroviny premiešať. Čerstvo vybrané maslo z chladničky nakrájajte na kocky a pridajte ich spolu s vajcom k cestu. Nakoniec prilejte aj ľadovú vodu a vypracujte cesto.
Ak spracovávate cesto ručne, končekmi prstov spracujte suroviny najprv do konzistencie mrveničky a potom čo najrýchlejšie do formy hladkého cesta. Krehké cesto potrebuje rýchlu prípravu. Cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke.
Medzitým si odkôstkujte slivky a nakrájajte ich na osminky. Vymažte formu na koláč a cesto rozdeľte na polovice. Prvú polovicu vyvaľkajte tak, aby vám cesto zaplnilo dno a časť okrajov koláčovej formy. Celé dno vyskladajte slivkami.
Orezy a druhú polovicu cesta vyvaľkajte a rozkrájajte na pláty so šírkou 3 a 1 cm, vždy tak, aby vám sedeli do páru. Potom vyskladajte najskôr všetky páry plátov cesta jedným smerom (vždy v kombinácii široký a úzky). Každý druhý pár v polovici opatrne prehnite a začnite skladať do mriežky kolmo. Postupným nadvihovaním a prepletaním vznikne krásna mriežka. Konce opatrne odkrojte a celú mriežku jemne pritlačte na náplň.
Pečte vo vyhriatej rúre na 180 ° C, potreté vajcom a posypané cukrom, asi hodinu dozlatista. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.