Krehký slivkový (mriežkový) koláč

Slivky
349 Krehký slivkový (mriežkový) koláč

Ingrediencie

450 g hladkej múky na krehké cesto

240 g studeného masla

1 vajce

2 lyžice cukru

1/3 lyžičky soli

90 ml ľadovej vody

400 g sliviek

1 rozšľahané vajce na potretie

Použitá múka

Postup

Do misy robota nasypte všetky suché ingrediencie a na nízke otáčky nechajte robot s nadstavcom na miesenie suroviny premiešať. Čerstvo vybrané maslo z chladničky nakrájajte na kocky a pridajte ich spolu s vajcom k cestu. Nakoniec prilejte aj ľadovú vodu a vypracujte cesto.

Ak spracovávate cesto ručne, končekmi prstov spracujte suroviny najprv do konzistencie mrveničky a potom čo najrýchlejšie do formy hladkého cesta. Krehké cesto potrebuje rýchlu prípravu. Cesto zabaľte do fólie a nechajte aspoň hodinu odležať v chladničke.

Medzitým si odkôstkujte slivky a nakrájajte ich na osminky. Vymažte formu na koláč a cesto rozdeľte na polovice. Prvú polovicu vyvaľkajte tak, aby vám cesto zaplnilo dno a časť okrajov koláčovej formy. Celé dno vyskladajte slivkami.

Orezy a druhú polovicu cesta vyvaľkajte a rozkrájajte na pláty so šírkou 3 a 1 cm, vždy tak, aby vám sedeli do páru. Potom vyskladajte najskôr všetky páry plátov cesta jedným smerom (vždy v kombinácii široký a úzky). Každý druhý pár v polovici opatrne prehnite a začnite skladať do mriežky kolmo. Postupným nadvihovaním a prepletaním vznikne krásna mriežka. Konce opatrne odkrojte a celú mriežku jemne pritlačte na náplň.

Pečte vo vyhriatej rúre na 180 ° C, potreté vajcom a posypané cukrom, asi hodinu dozlatista. Pred podávaním nechajte úplne vychladnúť.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.