Kysnutá štóla s brusnicami a pistáciami

Vianoce
66 Kysnutá štóla s brusnicami a pistáciami

Ingrediencie

Cesto:

  • 125 g hladkej múky
  • 125 g hladkej špaldovej múky
  • 110 g plnotučného mlieka
  • 45 g krupicového cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • 20 g rumu
  • 50 g masla
  • 3 žĺtky (M)
  • 6 g droždia
  • 2 g mletého anízu
  • 1 g mletého zázvoru
  • 4 g soli
  • 1 citrón – kôra

Sušené plody:

  • 50 g zlatých hrozienok
  • 60 g brusníc
  • 50 g pistácií

Poleva:

  • 120 g práškového cukru
  • 40 g sekaných pistácií
  • 30 g citrónovej šťavy
  • 10 g olivového oleja

Postup

V mise zmiešame iba hladkú múku, droždie a mlieko. Krátko zamiešame a necháme dobre zakryté v mise aspoň 1 hodinu kysnúť. Potom pridáme všetky zvyšné ingrediencie okrem masla a zamiešame. Pridáme maslo a vypracujeme hladké a nelepivé cesto (trvá to asi 10 – 15 minút). Úplne nakoniec opatrne „zabalíme“ do cesta sušené plody. Cesto necháme na teplom mieste nakysnúť na dvojnásobný objem. Po nakysnutí ho opatrne preložíme na zľahka pomúčenú pracovnú plochu a vytvarujeme obdĺžnik veľkosti 25 × 20 cm. Potom ho na dlhšej strane prehneme zhruba napoly. Vytvarovanú štólu dáme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vodou a necháme nakysnúť na dvojnásobný objem. Pečieme vo vyhriatej rúre na programe horúci vzduch pri 160 °C asi 25 – 30 minút. Pred vytiahnutím skúsime špajdľou, či je štóla upečená i vnútri. Necháme ju asi 10 minút odpočinúť a potom potrieme polevou, ktorú sme pripravili dobrým zamiešaním všetkých ingrediencií. Necháme dobre vychladnúť a nakrájame ostrým pílkovým nožom na tenké plátky.

Autorom receptu je pán Josef Maršálek. Ďakujeme!

TIP:

Pred vytvarovaním štóly môžeme dať doprostred po celej dĺžke valček z 200 g marcipánu zmiešaného s kôrou z jedného pomaranča a ďalej pokračovať podľa receptu.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku