Kysnuté jahodové knedle

Jahody Leto

Ingrediencie

Suroviny

500 g polohrubej múky Babičkina voľba

275 ml vlažného mlieka

1 vajce

1 lyžica cukru

20 g čerstvého droždia

štipka soli

čerstvé jahody

 

Na zdobenie:

práškový cukor

rozpustené maslo

tvaroh

Postup

Postup na kysnuté knedle nie je nijako náročný a nemusíte sa nijako extra stresovať s kysnutím ani tvarovaním. Cesto totiž v lete kysne veľmi svižne a pri varení sa navyše knedle pekne nafúknu, takže nebude vidno žiadne nedokonalosti z tvarovania.

 

Čo sa týka náplne, nebojte sa siahnuť po inom ovocí – obzvlášť čučoriedkové knedle bývajú famózne. No a pri zdobení už máte úplne voľnú ruku – strúhaný tvaroh, kyslá smotana, cukor, maslo alebo aj čerstvé jahody extra. Všetko je povolené a odporúčané!

 

 

1) Do misy robota dajte múku, lyžicu cukru a štipku soli. Premiešajte a uprostred múky vytvorte jamku. Pridajte zhruba polovicu mlieka a rozdrobené droždie. Rozmiešajte s časťou múky na riedke cestíčko. Zakryte a nechajte vzísť kvások asi na 20 minút.

 

2) Pridajte zvyšné mlieko a vajce. Hneťte s pomocou hnetacieho háku asi 7 minút. Cesto zakryte a nechajte kysnúť asi 60 minút.

 

3) Vykysnuté cesto rozvaľkajte na doske na obdĺžnik hrubý asi 1 cm. Kolieskom alebo pomocou noža rozdeľte na štvorce (zhruba 4 rady, 6 stĺpcov). Do každého štvorca dajte jahodu a vytvarujte do tvaru knedle. Dajte na pomúčenú dosku, zakryte a nechajte chvíľu dokysnúť (10 až 20 minút).

 

4) Pripravte si väčší hrniec s vriacou osolenou vodou. Knedle varte celkovo 8 minút, v polovici varenia ich otočte. Ihneď po vytiahnutí ich prepichnite vidličkou, aby nestratili na objeme. Zdobte nakrájanými jahodami, práškovým cukrom, rozpusteným maslom alebo aj tvarohom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku