Suroviny
500 g polohrubej múky Babičkina voľba
275 ml vlažného mlieka
1 vajce
1 lyžica cukru
20 g čerstvého droždia
štipka soli
čerstvé jahody
Na zdobenie:
práškový cukor
rozpustené maslo
tvaroh
Postup na kysnuté knedle nie je nijako náročný a nemusíte sa nijako extra stresovať s kysnutím ani tvarovaním. Cesto totiž v lete kysne veľmi svižne a pri varení sa navyše knedle pekne nafúknu, takže nebude vidno žiadne nedokonalosti z tvarovania.
Čo sa týka náplne, nebojte sa siahnuť po inom ovocí – obzvlášť čučoriedkové knedle bývajú famózne. No a pri zdobení už máte úplne voľnú ruku – strúhaný tvaroh, kyslá smotana, cukor, maslo alebo aj čerstvé jahody extra. Všetko je povolené a odporúčané!
1) Do misy robota dajte múku, lyžicu cukru a štipku soli. Premiešajte a uprostred múky vytvorte jamku. Pridajte zhruba polovicu mlieka a rozdrobené droždie. Rozmiešajte s časťou múky na riedke cestíčko. Zakryte a nechajte vzísť kvások asi na 20 minút.
2) Pridajte zvyšné mlieko a vajce. Hneťte s pomocou hnetacieho háku asi 7 minút. Cesto zakryte a nechajte kysnúť asi 60 minút.
3) Vykysnuté cesto rozvaľkajte na doske na obdĺžnik hrubý asi 1 cm. Kolieskom alebo pomocou noža rozdeľte na štvorce (zhruba 4 rady, 6 stĺpcov). Do každého štvorca dajte jahodu a vytvarujte do tvaru knedle. Dajte na pomúčenú dosku, zakryte a nechajte chvíľu dokysnúť (10 až 20 minút).
4) Pripravte si väčší hrniec s vriacou osolenou vodou. Knedle varte celkovo 8 minút, v polovici varenia ich otočte. Ihneď po vytiahnutí ich prepichnite vidličkou, aby nestratili na objeme. Zdobte nakrájanými jahodami, práškovým cukrom, rozpusteným maslom alebo aj tvarohom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.