Kysnuté koláčiky s tvarohom a ovocím

Jahody Marhule
75 Kysnuté koláčiky s tvarohom a ovocím

Ingrediencie

na kysnuté cesto:

500 g hladkej múky na kysnuté cestá

250 ml vlažného mlieka

42 g droždia (1 kocka)

100 g rozpusteného masla

80 g cukru krupice (možno použiť aj práškový)

2 vajcia

citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna

sezónne ovocie – jahody, marhule, ríbezle, černice, maliny, slivky, čučoriedky…

Tvarohová náplň:

250 g polotučného tvarohu (1 vanička)

1 žĺtok

2 lyžice práškového cukru

citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna

Mrvenica:

80 g polohrubej múky

80 g trstinového cukru

80 g zmäknutého masla

Na dokončenie:

rozšľahané vajce na potretie

maslo a rum

Postup

Z droždia, lyžičky cukru a vlažného mlieka pripravte kvások. Nechajte ho 10 minút vzísť. Potom, najlepšie v robote, vypracujte zo všetkých surovín hladké cesto a nechajte pod utierkou kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.

Bokom si pripravte tvaroh a zamiešajte doň žĺtok, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Tiež si pripravte mrvenicu z múky, cukru a masla. Ak treba, nachystajte aj ovocie – väčšie kusy pokrájajte.

Z cesta vyvaľkajte asi 0,5 až 1 cm vysokú placku a pohárom alebo okrúhlou vykrajovačkou tvorte koláčiky. Nechajte ich ďalších 10 minút kysnúť. Potom uprostred každého stlačte prstami cesto tak, aby vznikla jamka. Do každej dajte lyžicu tvarohu, ovocie, koľko sa naň zmesí, a posypte mrvenicou. Okraje potrite vajcom.

Pečte na 180 °C asi 25 minút. Po vybratí z rúry hneď potierajte rozpusteným maslom s rumom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku