na kysnuté cesto:
500 g hladkej múky na kysnuté cestá
250 ml vlažného mlieka
42 g droždia (1 kocka)
100 g rozpusteného masla
80 g cukru krupice (možno použiť aj práškový)
2 vajcia
citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna
sezónne ovocie – jahody, marhule, ríbezle, černice, maliny, slivky, čučoriedky…
Tvarohová náplň:
250 g polotučného tvarohu (1 vanička)
1 žĺtok
2 lyžice práškového cukru
citrónová kôra z chemicky neošetreného citróna
Mrvenica:
80 g polohrubej múky
80 g trstinového cukru
80 g zmäknutého masla
Na dokončenie:
rozšľahané vajce na potretie
maslo a rum
Z droždia, lyžičky cukru a vlažného mlieka pripravte kvások. Nechajte ho 10 minút vzísť. Potom, najlepšie v robote, vypracujte zo všetkých surovín hladké cesto a nechajte pod utierkou kysnúť, kým cesto nezdvojnásobí svoj objem.
Bokom si pripravte tvaroh a zamiešajte doň žĺtok, cukor a nastrúhanú citrónovú kôru. Tiež si pripravte mrvenicu z múky, cukru a masla. Ak treba, nachystajte aj ovocie – väčšie kusy pokrájajte.
Z cesta vyvaľkajte asi 0,5 až 1 cm vysokú placku a pohárom alebo okrúhlou vykrajovačkou tvorte koláčiky. Nechajte ich ďalších 10 minút kysnúť. Potom uprostred každého stlačte prstami cesto tak, aby vznikla jamka. Do každej dajte lyžicu tvarohu, ovocie, koľko sa naň zmesí, a posypte mrvenicou. Okraje potrite vajcom.
Pečte na 180 °C asi 25 minút. Po vybratí z rúry hneď potierajte rozpusteným maslom s rumom.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.