Kysnuté tvarohové šatôčky

Tvaroh
308 Kysnuté tvarohové šatôčky

Ingrediencie

Na cesto:

  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 20 g čerstvého droždia
  • 2 vajcia
  • 50 g rozpusteného masla
  • 40 g trstinového cukru
  • 125 ml plnotučného mlieka + trochu navyše bokom

Na dokončenie:

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 žĺtok
  • 40 g trstinového cukru
  • 1 rozšľahané vajce na potretie
  • + mrvenica

Použitá múka

Postup

Nasypte do misy múku a v jamke pripravte kvások. Do jamky nalejte vlažné mlieko, nadrobte droždie a pridajte cukor. Nechajte v teple 10 – 15 minút odpočívať. Do misy alebo robota pridajte všetky zvyšné suroviny a spracujte hladké nelepivé pružné cesto. Práve tieto vlastnosti podporuje hladká múka na kysnuté cesto. Nechajte pod utierkou v teple 60 minút kysnúť.

Kým cesto vykysne, pripravte si tvarohovú plnku. Zmiešajte tvaroh, práškový cukor a žĺtok. Tiež si nachystajte klasickú mrvenicu.

Na pomúčenom lopári vyvaľkajte z cesta štvorec 20 × 20 cm a rozdeľte ho na 16 rovnako veľkých dielov, približných štvorčekov. Do prostriedku každého dajte 1 – 2 lyžičky tvarohovej plnky, spojte cípy šatôčky a opatrne presuňte na plech s papierom na pečenie. Teraz nechajte pod utierkou ďalších 10 minút odpočívať na plechu. Tento proces nepreskakujte, vďaka nemu budú šatôčky skutočne nadýchané.

Potrite bielkom, ktorý sa zvýšil z tvarohovej plnky, a posypte mrvenicou. Pečte v rúre pri 160 stupňoch asi 12 minút dozlatista.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.