500 g polohrubej múky
50 g krupicového cukru
1 PL slnečnicového oleja
½ kocky čerstvého droždia (cca 20 g)
1 vajce
250 ml mlieka
soľ
maslo, krupicový cukor a hrubá múka v hmotnostnom pomere 1 : 1 : 2
napr.: 100 g masla : 100 g cukru : 200 g múky
500 g sliviek, prípadne ringlôt, špendlíkov, nektáriniek, marhúľ alebo broskýň
2 PL krupicového cukru
možno doplniť o obľúbené korenie, napr. škoricu alebo vanilku
Do misy odvážte určené množstvo múky, pridajte štipku soli a premiešajte. V strede urobte jamku, zalejte mliekom, rozdrobte do nej droždie, posypte cukrom a nechajte až 15 minút odpočívať.
Až vzíde droždie, pridajte vajce a olej a nechajte nadstavcom hák zapracovať cesto. Až sa začne odchlipovať od stien a bude kompaktné, vyberte ho z misy a ešte rukami prepracujte.
Vložte do misy, zaprášte múkou a nechajte kysnúť pod utierkou 60 minút.
Medzitým odkôstkujte slivky a pripravte si mrvenicu. Na mrvenicu zmiešajte ingrediencie a vidličkou alebo rukami zapracujte drobivú zmes. Zatiaľ uložte vo vrecúšku alebo v miske do chladničky.
Potom rozohrejte rúru na 180 °C. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a jemne rozvaľkajte na plochu plechu. Opatrne preložte do vymazaného plechu, poukladajte naň husto slivky reznou plochou nahor. Pocukrujte ich a prípadne aj okoreňte, nakoniec riadne posypte mrvenicou.
Pečte približne 30 minút, kým nezozlatnú okraje.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.