Kysnutý slivkový koláč s mrvenicou

Slivky
115 Kysnutý slivkový koláč s mrvenicou

Ingrediencie

500 g polohrubej múky

50 g krupicového cukru

1 PL slnečnicového oleja

½ kocky čerstvého droždia (cca 20 g)

1 vajce

250 ml mlieka

soľ

 

mrvenica

maslo, krupicový cukor a hrubá múka v hmotnostnom pomere 1 : 1 : 2

napr.: 100 g masla : 100 g cukru  : 200 g múky

 

500 g sliviek, prípadne ringlôt, špendlíkov, nektáriniek, marhúľ alebo broskýň

2 PL krupicového cukru

možno doplniť o obľúbené korenie, napr. škoricu alebo vanilku

Použitá múka

Postup

Do misy odvážte určené množstvo múky, pridajte štipku soli a premiešajte. V strede urobte jamku, zalejte mliekom, rozdrobte do nej droždie, posypte cukrom a nechajte až 15 minút odpočívať.

Až vzíde droždie, pridajte vajce a olej a nechajte nadstavcom hák zapracovať cesto. Až sa začne odchlipovať od stien a bude kompaktné, vyberte ho z misy a ešte rukami prepracujte.

Vložte do misy, zaprášte múkou a nechajte kysnúť pod utierkou 60 minút.

Medzitým odkôstkujte slivky a pripravte si mrvenicu. Na mrvenicu zmiešajte ingrediencie a vidličkou alebo rukami zapracujte drobivú zmes. Zatiaľ uložte vo vrecúšku alebo v miske do chladničky.

Potom rozohrejte rúru na 180 °C. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku a jemne rozvaľkajte na plochu plechu. Opatrne preložte do vymazaného plechu, poukladajte naň husto slivky reznou plochou nahor. Pocukrujte ich a prípadne aj okoreňte, nakoniec riadne posypte mrvenicou.

Pečte približne 30 minút, kým nezozlatnú okraje.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.