Lístkové cesto

Cesto
173 Lístkové cesto

Ingrediencie

  • 500 g hladkej múky Babičkina voľba
  • 500 g vychladeného masla
  • 50 g zmäknutého masla
  • 3/8 l vody
  • 2 lyžice octu
  • lyžička soli

Postup

K prosiatej múke pridajte zmäknuté maslo a vytvorte posýpku. Pridajte soľ, ocot a postupne prilievajte vodu. Prísady najskôr prepracujte prstami a potom vymieste tuhé cesto. Buď sa do toho pustite ručne, alebo za seba nechajte 8 – 10 minút pracovať hnetač. Vytvorte hrudu, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky.

Dobre vychladené maslo dajte medzi dve fólie a rozvaľkajte valčekom do pravidelného obdĺžnika. Z cesta vyvaľkajte pravidelný obdĺžnik, dvakrát taký veľký ako obdĺžnik masla. Maslo na obdĺžnik položte a prekryte tak, aby bolo maslo vnútri cesta zo všetkých strán schované. Teraz obdĺžnik vyvaľkajte do dĺžky tak, aby vznikol úzky obdĺžnik. Ten potom na seba čo najpresnejšie trikrát preložte. Cesto dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.

Vyberte cesto z chladničky, pár minút počkajte a opäť cesto rozvaľkajte na úzky obdĺžnik, cesto zložte a dajte vychladiť. Celý postup ešte raz zopakujte. Cesto je hotové.

 

TIP:

Základom lístkového cesta je listovanie, ktoré vzniká tak, že medzi jednotlivé vrstvy cesta vkladáte maslo. Voda v masle sa pri pečení odparuje a nadvihuje pláty cesta. Pri vaľkaní sa suroviny (cesto a maslo) nesmú spojiť, preto je dobré pracovať rýchlo a dávať cesto priebežne chladiť, aby sa maslo netopilo.

Pre dobrý výsledok budete potrebovať tuk alebo maslo s 20 % vody a 80 % tuku. Ideálne sú také tuky, ktoré sú na dotyk plastické a zvládnu vyvaľkanie do tenkej vrstvy.

Oplatí sa základné cesto spracovať deň vopred, nechať ho v chladničke odležať do druhého dňa a až potom ho dokončiť.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku