K prosiatej múke pridajte zmäknuté maslo a vytvorte posýpku. Pridajte soľ, ocot a postupne prilievajte vodu. Prísady najskôr prepracujte prstami a potom vymieste tuhé cesto. Buď sa do toho pustite ručne, alebo za seba nechajte 8 – 10 minút pracovať hnetač. Vytvorte hrudu, zabaľte do potravinárskej fólie a dajte do chladničky.
Dobre vychladené maslo dajte medzi dve fólie a rozvaľkajte valčekom do pravidelného obdĺžnika. Z cesta vyvaľkajte pravidelný obdĺžnik, dvakrát taký veľký ako obdĺžnik masla. Maslo na obdĺžnik položte a prekryte tak, aby bolo maslo vnútri cesta zo všetkých strán schované. Teraz obdĺžnik vyvaľkajte do dĺžky tak, aby vznikol úzky obdĺžnik. Ten potom na seba čo najpresnejšie trikrát preložte. Cesto dajte na 30 minút vychladiť do chladničky.
Vyberte cesto z chladničky, pár minút počkajte a opäť cesto rozvaľkajte na úzky obdĺžnik, cesto zložte a dajte vychladiť. Celý postup ešte raz zopakujte. Cesto je hotové.
TIP:
Základom lístkového cesta je listovanie, ktoré vzniká tak, že medzi jednotlivé vrstvy cesta vkladáte maslo. Voda v masle sa pri pečení odparuje a nadvihuje pláty cesta. Pri vaľkaní sa suroviny (cesto a maslo) nesmú spojiť, preto je dobré pracovať rýchlo a dávať cesto priebežne chladiť, aby sa maslo netopilo.
Pre dobrý výsledok budete potrebovať tuk alebo maslo s 20 % vody a 80 % tuku. Ideálne sú také tuky, ktoré sú na dotyk plastické a zvládnu vyvaľkanie do tenkej vrstvy.
Oplatí sa základné cesto spracovať deň vopred, nechať ho v chladničke odležať do druhého dňa a až potom ho dokončiť.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.