Makové buchty

Mak Slivky
46 Makové buchty

Ingrediencie

  • 350 g hladkej múky na kysnuté cestá
  • 50 g zmäknutého masla
  • 1 žĺtok
  • 150 ml mlieka
  • 40 g trstinového cukru
  • 22 g čerstvého droždia (asi polovica kocky)
  • 1 lyžica citrónovej kôry
  • štipka soli

Maková náplň:

  • 100 g mletého maku
  • 250 ml plnotučného mlieka
  • 1 lyžica slivkového lekváru
  • 2 lyžice vanilkového práškového cukru (alebo pridajte aj vanilkový cukor)
  • 1 lyžička perníkového korenia alebo škorice
  • 2 lyžice strúhaného perníka/strúhanky/drvených piškót

Rumové maslo:

  • 2 lyžice masla
  • 2 lyžice rumu

Postup

Začneme kváskom. Do vlažného mlieka nadrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte v teple 15 minút odpočívať. Medzitým si v mise alebo robote pripravte múku so štipkou soli, zvyšok cukru a premiešajte.

Do tejto zmesi vlejte narastený kvások, ďalej pridajte žĺtky, mäkké maslo nakrájané na kocky a zostávajúce ingrediencie na cesto. Ručne alebo v robote hákom spracujte hladké, nelepivé, ale pružné cesto. Práve tieto vlastnosti podporuje hladká múka na kysnuté cestá. Nechajte pod utierkou v teple 60 minút kysnúť.

Teraz je čas na prípravu náplne. V rajnici pomaly zahrievajte mlieko s lekvárom. Oslaďte a pridajte mak a korenie, nechajte zhustnúť a nakoniec zahustite perníkom. Nechajte pred plnením vychladnúť.

Vykysnuté cesto zľahka spracujte rukou a rozdeľte si ho na asi 50 g kúsky. Cesto vyjde na 12 – 14 buchiet. Cesto vždy zľahka vyvaľkajte valčekom, naplňte asi 2 lyžičkami náplne a pevne zviňte. Medzi jednotlivé buchty nakvapkajte trochu rozpusteného masla. Nechajte pod utierkou pred pečením ešte 15 minút dokysnúť. Potom pečte 25 minút v rúre predhriatej na 180 °C.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku