350 g hladkej múky na kysnuté cesto
50 g zmäknutého masla
1 žĺtok
150 ml mlieka
40 g trstinového cukru
22 g čerstvého droždia (asi polovica kocky)
Maková plnka:
10 g mletej cejlónskej škorice
250 g mletého maku
300 ml plnotučného mlieka
40 g trstinového cukru
1 lyžica marmelády alebo rumu (nemusí byť)
Videorecept na neodolateľné makové motance. Objavte tajomstvo prípravy týchto lahodných koláčikov z kysnutého cesta s bohatou makovou plnkou. Neváhajte a pusťte sa do pečenia.
V menšej mištičke si založte kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Po 15 minútach je čas vypracovať v robote hnetačom cesto zo všetkých surovín. Nechajte robot pracovať aj niekoľko minút, musí byť pružné, nelepivé a kompaktné. Takéto cesto potom dajte pod utierku kysnúť na 40 – 60 minút podľa teploty v miestnosti.
Medzitým si nachystajte plnku. Mlieko pomaly v hlbšej rajnici priveďte do varu; dávajte pozor, aby mlieko nevykypelo. Pridajte mak, vmiešajte a stiahnite ihneď z ohňa. Pridajte zvyšok surovín a znovu miešajte. Podľa použitia môžete do plnky pridať aj ľubovoľné suroviny ako rum alebo marmeládu. Nechajte pred použitím úplne vychladnúť, občas zamiešajte. Plnka v chladničke vydrží aj tri dni, keď ju nespotrebujete naraz.
Cesto po vykysnutí rozdeľte na bochníky s hmotnosťou asi 80 g a vyvaľkajte ich do úzkeho obdĺžnika. Naplňte makovou plnkou a zaviňte do rolády (na dĺžku). Potom pozdĺžne rozrežte až na koniec (asi 1 – 1,5 cm), ktorým necháte cesto spojené, stočte do uzlíka a konce stočte pod motanec, aby sa počas pečenia nerozplietol. Ukladajte na nepriľnavý plech alebo na plech s papierom na pečenie s dostatočnými odstupmi.
Nechajte ešte dokysnúť pod utierkou asi 25 minút. Predhrejte rúru na 180 °C. Pred pečením ešte potrite rozšľahaným vajcom s mliekom. Pečte asi 20 minút.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.