Makové motance

Cesto Mak

Ingrediencie

350 g hladkej múky na kysnuté cesto

50 g zmäknutého masla

1 žĺtok

150 ml mlieka

40 g trstinového cukru

22 g čerstvého droždia (asi polovica kocky)

 

Maková plnka:

10 g mletej cejlónskej škorice

250 g mletého maku

300 ml plnotučného mlieka

40 g trstinového cukru

1 lyžica marmelády alebo rumu (nemusí byť)

 

Použitá múka

Videorecept na neodolateľné makové motance. Objavte tajomstvo prípravy týchto lahodných koláčikov z kysnutého cesta s bohatou makovou plnkou. Neváhajte a pusťte sa do pečenia.

Postup

V menšej mištičke si založte kvások z vlažného mlieka, droždia a cukru. Po 15 minútach je čas vypracovať v robote hnetačom cesto zo všetkých surovín. Nechajte robot pracovať aj niekoľko minút, musí byť pružné, nelepivé a kompaktné. Takéto cesto potom dajte pod utierku kysnúť na 40 – 60 minút podľa teploty v miestnosti.

Medzitým si nachystajte plnku. Mlieko pomaly v hlbšej rajnici priveďte do varu; dávajte pozor, aby mlieko nevykypelo. Pridajte mak, vmiešajte a stiahnite ihneď z ohňa. Pridajte zvyšok surovín a znovu miešajte. Podľa použitia môžete do plnky pridať aj ľubovoľné suroviny ako rum alebo marmeládu. Nechajte pred použitím úplne vychladnúť, občas zamiešajte. Plnka v chladničke vydrží aj tri dni, keď ju nespotrebujete naraz.

Cesto po vykysnutí rozdeľte na bochníky s hmotnosťou asi 80 g a vyvaľkajte ich do úzkeho obdĺžnika. Naplňte makovou plnkou a zaviňte do rolády (na dĺžku). Potom pozdĺžne rozrežte až na koniec (asi 1 – 1,5 cm), ktorým necháte cesto spojené, stočte do uzlíka a konce stočte pod motanec, aby sa počas pečenia nerozplietol. Ukladajte na nepriľnavý plech alebo na plech s  papierom na pečenie s dostatočnými odstupmi.

Nechajte ešte dokysnúť pod utierkou asi 25 minút. Predhrejte rúru na 180 °C. Pred pečením ešte potrite rozšľahaným vajcom s mliekom. Pečte asi 20 minút.

 

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku
Máme tu cookies!

Máme tu Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.

Máme tu cookies!

Nastavení Cookies

Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.