Tieto judášky si zamilujete hneď na prvýkrát! Sú z extra bohatého a voňavého cesta, zdobené mandličkou a potierané medom.
1) Do misy robota dajte hladkú múku, cukor, vanilkový cukor a soľ. Premiešajte a v strede vytvorte jamku. Pridajte vlažné mlieko a droždie. Rozmiešajte s trochou múky na riedke cestíčko. Zakryte a nechajte asi 30 minút vzísť kvások. Mal by pekne nabrať na objeme a mali by v ňom byť aj viditeľné bubliny.
2) Pridajte smotanu, žĺtky, rozpustené maslo (nie horúce), mleté mandle a citrónovú kôru. S pomocou hnetacieho háku hneťte v robote asi 10 minút. Cesto zakryte a nechajte vykysnúť asi 90 minút, kým neznásobí svoj objem.
3) Vykysnuté cesto rozdeľte na diely s hmotnosťou okolo 40 až 50 g. Každý diel vyvaľkajte do tvaru tenkého valčeka a zmotajte do tvaru judáša (pozri video). Judáše dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryte a nechajte dokysnúť asi 30 až 45 minút.
4) Vykysnuté judášky potrite bielkom alebo vajcom a ozdobte mandličkou. Dajte do rúry rozohriatej na 180 °C a pečte asi 1 minút dozlatista. Ešte teplé judáše potrite medom a nechajte celkom vychladnúť.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.