Mandľové judáše

Mandle Veľká noc

Ingrediencie

  •        450 g hladkej múky
  •        150 ml smotany
  •        100 ml vlažného mlieka
  •        100 g masla
  •        40 g mletých mandlí
  •        80 g cukru
  •        2 žĺtky
  •        20 g čerstvého droždia (7 g instantného)
  •        1 lyžice vanilkového cukru
  •        1 lyžička citrónovej kôry
  •        štipka soli
  •        bielok a med na potretie
  •        mandle na zdobenie

Postup

Tieto judášky si zamilujete hneď na prvýkrát! Sú z extra bohatého a voňavého cesta, zdobené mandličkou a potierané medom.

 

1) Do misy robota dajte hladkú múku, cukor, vanilkový cukor a soľ. Premiešajte a v strede vytvorte jamku. Pridajte vlažné mlieko a droždie. Rozmiešajte s trochou múky na riedke cestíčko. Zakryte a nechajte asi 30 minút vzísť kvások. Mal by pekne nabrať na objeme a mali by v ňom byť aj viditeľné bubliny.

 

2) Pridajte smotanu, žĺtky, rozpustené maslo (nie horúce), mleté mandle a citrónovú kôru. S pomocou hnetacieho háku hneťte v robote asi 10 minút. Cesto zakryte a nechajte vykysnúť asi 90 minút, kým neznásobí svoj objem.

 

3) Vykysnuté cesto rozdeľte na diely s hmotnosťou okolo 40 až 50 g. Každý diel vyvaľkajte do tvaru tenkého valčeka a zmotajte do tvaru judáša (pozri video). Judáše dajte na plech vystlaný papierom na pečenie, zakryte a nechajte dokysnúť asi 30 až 45 minút.

 

4) Vykysnuté judášky potrite bielkom alebo vajcom a ozdobte mandličkou. Dajte do rúry rozohriatej na 180 °C a pečte asi 1 minút dozlatista. Ešte teplé judáše potrite medom a nechajte celkom vychladnúť.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku