500 g hladkej pšeničnej múky
280 ml mlieka
60 g masla
40 g cukru
2 vajcia
9 g instantných kvasníc
9 g soli
mak na zdobenie
Maslo rozpusťte v rajnici. Jedno vajce rozšľahajte v miske. Rúru rozohrejte na 210 °C.
Do misy robota preosejte múku. Pridajte cukor, soľ, droždie a dobre rozmiešajte. Pridajte mlieko, vajce a maslo. Do robota zasuňte hák na hnetenie a začnite hniesť na najnižšej rýchlosti, aby sa ingrediencie premiešali (asi 2 až 3 minúty). Potom zvýšte rýchlosť na stredné otáčky a hneťte asi 8 až 10 minút. Cesto by malo byť pekne hebké a nemalo by sa lepiť k okrajom misy.
Uhnetené cesto preložte do uzatvorenej nádoby. Zakryte a nechajte kynúť asi 90 minút, kým cesto neznásobí objem.
Hneď ako cesto nakysne, ešte v nádobe ho päsťou pekne zbite a vyklopte na pracovnú dosku. Cesto rozdeľte na dieliky s hmotnosťou 60 g. Každý dielik potom vytvarujte do tvaru guľatej žemle. Tie potom rozložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Zakryte utierkou a nechajte asi 25 až 30 minút kysnúť.
Nakysnuté žemle potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte makom. Plech so žemľami dajte do rozohriatej rúry a pečte asi 15 minút, kým nie sú krásne vyfarbené. Upečené žemle preložte na mriežku a nechajte vychladnúť.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.