Do misky nalejte časť vlažného mlieka, pridajte lyžičku cukru, droždia a 2 lyžice múky. Dôkladne zamiešajte a nechajte vzísť kvások.
Po vzídení pridajte maslo, cukor a vajíčko a v robote nechajte vypracovať do hladkého cesta. Ku koncu miesenia pridajte mandle, hrozienka a citrónovú kôru.
Cesto potom vyberte a vytvarujte do tvaru bochníka. Prikryte ho potravinovou fóliou a na teplom mieste nechajte odpočinúť asi pol hodiny.
Po uplynutí doby kysnutia potrite bochníky vajíčkom rozšľahaným s mliekom a štipkou soli.
Takto pripravené bochníky pečieme v predhriatej rúre na 160°C asi 40 minút. Správnu prepečenosť vyskúšame špajlou – ak zostane po vytiahnutí suchá, mazanec je hotový.
Pre väčší objem mazance môžete špaldovú múku nahradiť múkou na kysnuté cesto.