Medové perníčky

Vianoce
125 Medové perníčky

 

INGREDIENCIE

na 4 –5 plechov perníčkov

  • 400 g hladkej múky na krehké cestá
  • (možno použiť aj klasickú hladkú alebo hladkú špaldovú)
  • 2 vajcia
  • 100 g rozpusteného vlažného masla
  • 100 g tekutého medovicového medu
  • 100 g práškového cukru
  • 2 lyžičky perníkového korenia
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 1 lyžička holandského kakaa (možno vynechať a robiť perníčky svetlé)

Poleva:

  • 1 bielok
  • štipka soli
  • 150 g jemného preosiateho práškového cukru
  • pár kvapiek šťavy z citróna

POSTUP

Vajcia sú do cesta najlepšie v izbovej teplote. Preto ich vyberte z chladničky dve hodiny pred prípravou cesta.

Múku a práškový cukor preosejte, aby cesto nemalo zbytočné hrudky. Zo všetkých ingrediencií vypracujte hladké cesto. Je dôležité, aby bol med tekutý. Pokiaľ máte doma scukornatený, je lepšie ho vo vodnom kúpeli najprv nechať skvapalnieť. Med ovplyvňuje to, aké mäkké perníčky budú.

Cesto na perníčky je najlepšie nechať odležať v chladničke minimálne 6 hodín, alebo ešte lepšie cez noc.

Po vybratí cesta z chladničky zapnite rúru na 160 °C. Cesto zľahka prepracujte rukou a nechajte ho povoliť. Teplými dlaňami sa cesto zahreje a ľahko sa potom vyvaľká. Nepodsypávajte príliš, alebo ešte lepšie vôbec, aby posledné perníčky neboli príliš múčne.

Vyvaľkajte cesto asi 5 mm vysoké a vykrajujte obľúbené tvary. Perníčky mierne narastú, tak ich ukladajte na plech s papierom na pečenie s miernymi rozstupmi. Pečte asi 8 minút (môže sa mierne líšiť podľa veľkosti tvarov a vašej rúry). Vychladené perníčky uchovávajte v chladničke v chlade. Pre ich mäkkosť odporúčam pridať do škatule rozpolené jabĺčko.

Na polevu rozšľahajte bielok so soľou do polotuha, potom pridajte cukor (pozor, musí byť celkom bez hrudiek, najlepšie je ho preosiať) a pár kvapiek citróna a vyšľahajte hladkú polevu. Zdobte vrecúškom s čo najmenším otvorom.

Zavřít

Newsletter Babičkina voľba

Recepty, tipy a novinky priamo do vašej e-mailovej schránky

Facebook Instagram YouTube
Česko Slovensko
Máme tu cookies! Máme tu cookies! Pokračovaním v prehliadaní stránok súhlasíte s podmienkami používania, vrátane využitia súborov cookies. V poriadku