Ingrediencie
- 500 g pšeničné múky hladké
- 180 g práškového cukru
- 2 celé vajcia
- 160 g tekutého medu (6 lyžíc)
- 50 g zmäknutého masla
- 1 lyžica tuzemského rumu
- ½ vrecúška prášku do pečiva
- 1 lyžička perníkového korenia
- 1 lyžica kakaa
Na polevu:
- 1 bielok
- 130 g práškového cukru
Ak je poleva príliš tuhá, zriedime ju podľa potreby citrónovou šťavou.
Postup
Zo všetkých surovín vypracujte hladké cesto. Prekryte ho fóliou a nechajte cez noc odležať v chladničke. Potom cesto rozvaľkajte na slabo pomúčenej doske na hrúbku 3 až 4 mm.
Vykrojte požadované tvary (nezabudnite vyrezať okná a dvere) a preneste ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečte v rúre rozohriatej na 180°C cca 8 minút.
Perníčky ihneď po upečení potrieme rozšľahaným vajcom, aby boli lesklé. Na rovnej podložke ich nechajte deň odpočinúť. Potom zlepte tak, aby vznikla chalúpka (my robíme nejedlú chalúpku a lepíme tavnou pištoľou, chalúpku však možno zlepiť polevou). Vyzdobte podľa vlastnej fantázie.