5 vajíčok
230 g cukru
250 g polohrubej múky Babičkina voľba
10 PL slnečnicového oleja
8 PL vlažnej vody
2 ČL prášku do pečiva
2 PL holandského kakaa (na tmavý korpus)
Ingrediencie na krém:
1 vrecúško vanilkového pudingu
½ l mlieka
100 g cukru
200 g mäkkého masla
Na dokončenie:
čokoládová poleva
Tradičný recept na sviatočný metrový koláč. Pusťte sa do pečenia a objavte kúzlo dvojfarebného metrového koláča s vláčnym korpusom a výborným krémom.
Začnite prípravou korpusov. Rozohrejte rúru na 170 °C. V mise vyšľahajte vajcia s cukrom. Potom zašľahávajte postupne olej, vlažnú vodu a múku premiešanú s práškom do pečiva. Odlejte polovicu do prvej formy. Do zvyšného cesta pridajte kakao, a ak bude treba, zrieďte cesto lyžicou mlieka. Pečte najlepšie oba korpusy naraz, aby mali rovnakú výšku aj prepečenosť. Pečte 20 – 30 minút. Kontrolujte špajľou, či sú hotové. Nechajte na mriežke celkom vychladnúť.
Teraz začnite s prípravou pudingu, riaďte sa návodom. Hotový puding nechajte priklopený celkom vychladnúť. Mäkké maslo vyšľahajte s cukrom do hladkej svetlej hmoty a postupne do nej pomaly zašľahajte úplne vychladený puding.
Oba korpusy si položte na dosku vedľa seba a krájajte súbežne – budete tak mať rovnako široké plátky. Striedaním svetlého a tmavého korpusu docielite krásnu mozaiku. Cesto Zlepujte väčším množstvom krému. Na záver stlačte, aby sa krém dostal aj do cesta. Takto uložte minimálne na hodinu do chladničky, aby koláč stuhol. Na záver polejte čokoládovou polevou, opäť nechajte vychladiť. Pre podávanie sa dezert krája našikmo, aby bola mozaika ešte krajšia. Najlepšie chutí chladený.
Vyberáte len tie najlepšie suroviny. Múka, na ktorej kvalitu sa môžete spoľahnúť pri každodennom pečení a varení, je Babičkina voľba.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.
Používame cookies, aby sme zaistili maximálnu funkčnosť nášho webu a vďaka analýze prevádzky a dát neustále zlepšovali jeho funkcie, výkon a použiteľnosť. Viac tu.